18.01.2024

Vet du hvem som er verneombud på din arbeidsplass?

Bilde av Eva Jenssen, RVO renhold
Foto: Martin Guttormsen Slørdal (FriFagbevegelse)

Halvparten av renholdere vet ikke om bedriften har verneombud, uttaler Eva Jenssen, RVO for renholdsbransjen til FriFagbevegelse.

I forbindelse med at flere små virksomheter må ha verneombud, har FriFagbevegelse tatt en prat med Eva Jenssen, RVO for renholdsbransjen i Midt-Norge.

Utfordringer for verneombud og vernetjenesten i renholdsbransjen

Det er en utfordring at nesten halvparten av de renholdere som RVO har snakket med på arbeidsplassen, ikke vet om de har verneombud eller hvem som er verneombudet på deres arbeidsplass. Verneombudets oppgaver og arbeidstid er ofte lite kjent blant de ansatte. Det er store turnover i renholdsbransjen, og det medfører at det også er turnover på verneombud.

Det er sjelden at et verneombud har gjennomført 40-timers HMS-kurs, erfaringen til RVO er at mange gjennomfører digitale HMS-kurs med noen få timers varighet.

– Det er helt i grenseland av hva som er forsvarlig. Det er mange useriøse tilbydere av HMS-kurs, og ikke noen kontroll på hvilke som er godkjent og ikke-godkjent. Det hadde vært et løft å få gjort noe med det – og det gjelder ikke bare for renholdsbransjen, sier Eva. 

Les hele intervjuet med Eva FriFagbevegelse (frifagbevegelse.no).