20.09.2019

Virkeområde fra 01.01.2019

Bilde av RVO HRR foran et hotell med ulike avdelinger

Arbeids- og sosialdepartementet har gjennom forskriftsendring, gjeldene fra 01.01.2019, klargjort virkeområdet for ordningen med regionale verneombud i hotell, restaurant og renhold.

Alle virksomhet som har næringsaktivitet innen overnatting, servering eller renhold er omfattet av ordningen med regionale verneombud i hotell, restaurant og renhold.

Virkeområde

Virkeområdet er hjemlet i Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 6-1 Virkeområde og er knyttet opp mot virksomheter som har plikt til å ha serveringsbevilling eller skjenkebevilling, har krav om å være godkjent i Renholdsregisteret eller tilbyr overnatting (hotell, campingplasser, vandrerhjem, ferieleiligheter, turisthytter etc.). 

Nærmere om serveringsvirksomheter

Alle virksomheter som har en eller annen form for servering som krever serveringsbevilling og/el. skjenkebevilling og der det er lagt til rette for at man kan fortære maten på stedet, omfattes av ordningen med regionale verneombud. Eksempler på serveringssteder  som er pliktige til å ha serveringsbevilling er; restauranter, kafeer, puber, bakeriutsalg/konditori med servering, storkiosker, matboder og bensinstasjoner. Stedet trenger ikke å ha sitteplasser for å bli regnet som et serveringssted. Det er kommunen som gir bevilling og som skal vurdere og avgjøre om virksomheten er pliktig til ha serveringsbevilling.

Nærmere om renholdsvirksomheter

Alle virksomheter som har krav om å være godkjent av Arbeidstilsynet etter forskrift om offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter og om kjøp av renholdstjenester. Renholdsvirksomheter som ikke har søkt, men som har krav om godkjenning, omfattes også av ordningen. Kravet om godkjenning gjelder også for selvstendig næringsdrivende, enten foretaket har ansatte eller ikke.

Nærmere om overnattingsvirksomheter

Alle virksomheter som tilbyr overnatting, herunder hotellvirksomhet, drift av vandrehjem, ferieleiligheter, campingplasser og turisthytter.