14.01.2021

Smittevern i overnatting, servering og renholdsbransjen.

Antibac, målebånd og munnbind

Arbeidsgiver skal ivareta smittevern på arbeidsplassen. RVO kan bistå virksomheter med å få på plass en god og lett forståelig risikovurdering av smittevern på arbeidsplassen.

Koronasituasjonen er svært krevende for bransjene som er omfattet av RVO-ordningen. Overnatting og servering opplever sviktende kundegrunnlag og stor nedgang i omsetningen, mange bedrifter har måtte stenge dørene etter ny nedstengning i høst, det har medført at mange ansatte i denne bransjen er permitterte eller sagt opp. Mange serveringssteder og overnattingssteder har vært nødt til å omstille seg, og kanskje også endre driften. I renholdsbransjen er situasjonen noe annen, det stilles nå høyere krav til renhold og smittevernsrenhold - mange virksomheter har bestilt ekstra renhold og desinfisering. Imidlertid er det mange renholdere som har hatt sitt arbeidssted i tilknytning til flyplasser, renhold på arbeidsplasser med hjemmekontor, som er permittert eller sagt opp.

Risikovurdering og smitteverntiltak

Felles for bransjene er at de er må kontinuerlig oppdaterte seg på smitteverntiltak fra både kommune og statlige instanser. Arbeidsgiver har vært nødt til å lære seg mer om smittevern. Smittevern for samfunnet, for kundene, men også for de ansatte. 
Som arbeidsgiver må du tenke gjennom risikoen og planlegge tiltak hvis de ansatte kan komme i kontakt med smittede på arbeidsplassen eller selv utgjøre en smittefare. Smitte på arbeidsplassen skal kartlegges og risikovurderes på samme måte som resten av arbeidsmiljøet. Det skal iverksettes tiltak og de ansatte må få nødvendig opplæring. 

Arbeidstilsynet kontroll med arbeidsgivers ivaretakelse av smittevern

I midten av november fikk Arbeidstilsynet i oppdrag å prioritere kontroll med at arbeidsgivere ivaretar smittevern. Oppdraget kom som følge av en betydelig økning i koronasmitte. Arbeidstilsynet kontrollerer nå smittevern i de fleste tilsyn i tillegg til å drive med veiledning om temaet. 

Arbeidstilsynet har på sin Facebook-side kommet med en sterk oppfordring til alle arbeidstakerne, verneombud, tillitsvalgte og andre, om å tipse Arbeidstilsynet dersom de opplever at smittevernreglene ikke er godt ivaretatt. Tips Arbeidstilsynet.