06.11.2019

RVO holder HMS-kurs for lærlinger

Lærlinger på HMS-kurs

I samarbeid med opplæringskontoret i Buskerud og Vestfold startet regionale verneombud i 2017 et pilotprosjekt med å gi lærlinger på vg2 restaurant og matfag, mulighet til å ta HMS kurs tilpasset overnattings- og serveringsbransjen. Siden da har ca. 100 lærlinger i Buskerud og Vestfold gjennomgått HMS kurs i regi av Regionale verneombud.

Bakgrunn for HMS-kurs for lærlinger

Tanken bak å gi lærlingene HMS kurs er å øke kompetansen på HMS og viktigheten av at arbeidsplassen har et fokus på HMS. Overnattings- og serveringsbransjen, er bransjer som lenge har slitt med nedgang i faglært personell, og faglærte kokker er en mangelvare. Dette kan skyldes flere faktorer, blant annet arbeidstid, lav status og generelle utfordrende arbeidsforhold.
 - For å snu den negative trenden er det viktig at flest mulig lærlinger får kunnskap om HMS i starten av jobben som kokk eller servitør. Slik kan vi kanskje bidra til å beholde kompetansen i bransjen og forhåpentligvis vil flere fortsette i jobben til pensjonsalder, sier kursholder Nina Paulsen, regionalt verneombud i hotell, restaurant og renhold. Siden 2017 har Nina sammen med Ivar Sæthre og Lise Eilerås fra opplæringskontoret i Buskerud og Vestfold, gjennomført pilotprosjekt med HMS kurs til lærlinger på vg2 restaurant og matfag i Tønsberg og Drammen. Målet er å få kurset ut i hele landet i samarbeid med de lokale opplæringskontorene og regionale verneombud.

Gjennomføring av opplæringen

 Når E-læringskurset er gjennomført og bestått, arrangeres 1 dag med klasseromsundervisning der regionalt verneombud er kursleder. Selve kursdagen har foregått i Tønsberg og i Drammen, og inneholder bl.a. tema HMS roller, psykososialt arbeidsmiljø og ergonomi.

Tilbakemeldinger på kurset

 - Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra lærlingene i etterkant av HMS kursene. Innholdet engasjerer til aktiv deltakelse på kursdagen, sier Lise Eilerås ved opplæringskontoret. Lærlingene har mange spørsmål og det er lett å komme med eksempler fra egne erfaringer i bransjen. Det at kurset er bransjetilpasset og RVO, Nina Paulsen, selv har lang erfaring fra bransjen, gjør at lærlingen føler de sitter igjen med mye og god HMS kunnskap i etterkant. - Vi håper at vi også i fremtiden har mulighet til å tilby, i samarbeid med regionale verneombud, HMS-kurs for våre lærlinger, avslutter Lise Eilerås.

Her  kan du lese mer om RVO-ordningen og hva RVO gjør

Regionalt verneombud Nina Paulsen er kursholder i Helse- miljø og sikkerhetskurs (HMS) for lærlinger på vg2 Kokke og servitørfag i Buskerud og Vestfold.