23.09.2020

Nattevakta - RVO kartlegging av nattevakter på hotell

Klokka viser fem over ti

Mange arbeidstakere i bransjene overnatting, servering og renhold jobber om natten. En yrkesgruppe RVO ønsker å rette fokus mot, er nattevakter på hotell.

En gruppe RVO-er ønsket å finne mer ut om arbeidshverdagen til nattevaktene på hotell. RVO ønsket bl.a. å kartlegge hvordan nattevaktene opplever sin jobb, hvordan jobben påvirker deres helse og sosiale liv, tilknytning og inkludering i resten av virksomheten, samt hvor godt nattevaktene kjenner til bedriftshelsetjenesten (BHT) og vernetjenesten i sin virksomhet. 

Forskning og undersøkelser viser en klar sammenheng mellom nattarbeid og negative helseeffekter. Det finnes god dokumentasjon på denne sammenhengen på følgende sykdommer: 

  • «Lettere» psykiske lidelser
  • Mage-tarmsykdommer
  • Hjerte-karsykdommer
  • Kreftsykdommer
  • Forplantningsskader

Det er per i dag ingen klar og tydelig føring på hvordan utfordringen med nattarbeid bør løses. Den beste løsningen er kanskje å tilrettelegge for en vaktplan der ansatte er involvert i utarbeidelsen samt innhent gode tips og råd fra bl.a. bedriftshelsetjenesten og andre relevante kilder.

RVOs kartlegging av nattevakter på hotell

For RVO-ene var det en viktig del av kartleggingen å treffe nattevaktene på nattestid, hilse på og ta en prat. Nattevaktene satte veldig pris på å få besøk av RVO-ene i sin arbeidstid på natten. Det handlet for noen om å «bli sett», og det ble tidlig etablert et tillitsforhold. For sin egen del opplevde RVO-ene det å jobbe på nattestid veldig spennende og det var interessant å kjempe mot den biologiske klokken. 

Til selve kartleggingen brukte RVO elektroniske spørreskjema som nattevaktene kunne svare på når anledningen passet seg, noe som bidro til at selve besøket handlet om å presentere prosjektet, hvem RVO er og hva RVO ønsket med kartleggingen. 

Kartleggingen gikk over en periode på tre måneder høsten 2019 og inneholder individuelle tilbakemeldinger fra 102 nattevakter fra forskjellige geografiske områder i hele Norge. RVO har utarbeidet en sluttrapport der tall og funn blir presentert. Les rapporten Prosjekt nattevakt.  

Veien videre  

Prosjektet har ført til at RVO har økt sin egen kompetanse og fått bedre innsikt i nattevaktenes hverdag.  RVO ønsker å bruke rapporten og kunnskap vi har fått, til å utarbeide veilednings- og informasjonsmateriell for å øke bevisstheten rundt hvordan nattarbeid påvirker arbeidstagernes helse, sosiale liv i og utenfor arbeidstiden. 

RVO Mustafa og Elise besøkte nattevakter på hotell