meny
Illustrasjonsbilde av borremaskin

«Vi var der like før …»
– Historier fra virkeligheten

De regionale verneombudene i anleggsbransjen har hatt søkelys på kvartsholdig støv i over 20 år, men med varierende grad av suksess. Mye av bakgrunnen kan være at RVO-ene har vært ganske alene om å se alvoret i problematikken, på tross av gjentatte studier blant annet fra STAMI som har bekreftet mistanken om at støvet er helseskadelig med de alvorlige skadene som medfølger. Utfordringene med å få flere med på laget på denne tanken fikk et vendepunkt i juni i år da NRK publiserte en artikkel om at norsk stein ble forbudt i Nederland grunnet det store kvartsinnholdet.

NRK-artikkelen fattet stor interesse hos et bredt miljø blant byggherrer, konsulenter, entreprenører, myndighet og Statens arbeidsmiljøinstitutt etter at RVO sørget for å informere om saken, samt koble alle disse miljøene sammen slik at vi kunne få en varig endring som kunne bedre helsen til arbeidsfolk.

Dette har nå resultert i at NRK har hatt to innslag på Dagsrevyen og begge gangene med påfølgende dypgående artikkel i på nrk.no: «Gutta i den farlige røyken» 2. desember 2023 og «Her jobbar arbeidarane i kreftfarleg steinstøv» 20. desember 2023.

I etterkant av dette har entreprenører, bransjeråd, foreninger og byggherrer kontaktet oss for å love bot og bedring. Entreprenørene bekrefter nå at de vil se på løsninger, og flere byggherrer bekrefter også de vil revidere sine kontrakter som legger premissene for en helsefremmende arbeidsdag. Arbeidstilsynet på sin side sier de har satt søkelys på kvartsstøvproblematikken gjennom flere tilsyn og at det har resultert i avvik og oppfølging.

Å sette fokus på kvartstøvproblematikken er fortsatt helt i begynnelsen og vi er ikke i mål, men for en start! Nå gjenstår det å se om trykket holdes oppe og at vi får resultater. Det man kan se i ettertid er at når flere aktører løfter en felles sak så blir det mer tyngde. Her snakker vi verdiskapende samspill som mest sannsynlig gjør hverdagen litt bedre for arbeidsfolk. RVO har gått foran og aldri gitt seg med å informere og komme med råd, det har gitt resultater.

Illustrasjon av lærling i usikret hull

De regionale verneombudene har laget en brosjyre om kvartsholdig steinstøv som blant annet gir informasjon og oversikt over relevant lovverk og forslag til løsninger for å redusere steinstøv. Brosjyren er gratis og kan lastes ned på nettsiden. RVO-ene deler den også ut til arbeidstakere og verneombud når de er på arbeidsplassbesøk, står på stand på messer og deltar på samlinger på videregående skoler.

Illustrasjon av bergsprengning.