meny
Illustrasjonsbilde sag med kuttsikring.

Årsrapport for regionale verne­ombud for bygge­bransjen

De regionale verneombudene for byggebransjen erfarer at første halvdel av 2023 har vært preget av høy byggeaktivitet i hele landet, mens siste halvdel av året har det vært varierende grad av aktivitet med regionale forskjeller. Hele 3434 virksomheter med byggeaktivitet har hatt besøk av RVO-ene, hvor de har fått veiledning om HMS-relaterte temaer. RVO-ene erfarer at arbeidsoperasjoner med fare for fall fortsatt er en gjenganger i byggebransjen.

Situasjonsbeskrivelse

Det var svært høy aktivitet i første halvår av 2023. Aktiviteten i andre halvår har vært til dels dramatisk synkende utover høsten i store deler av landet. Det er svært få nye boligprosjekter, og hyttemarkedet har i det nærmeste stoppet helt opp. De store entreprenørene melder også om at de har liten ordrereserve og at det er lite jobber å regne på. Det meldes også om at det begynner å komme en del permitteringsvarsler.

Fagsystemet for de regionale verneombudene

RVO-systemet fungerer tilfredsstillende. Det er også blitt lagt til en ny tiltakstype «sett på», som vi skal registrere i 2024. Dette vil medføre at RVO bygg kan levere data av enda bedre kvalitet.

Kurs, seminarer og samlinger for RVO

Vi gjennomførte fagsamling 2023 i Svolvær. Fokus på samlinga var videreutvikling av registrerings­rutiner og likhet ved registrering i RVO-systemet. Vi er kommet langt med dette arbeidet, og skal fullføre i løpet av 2024. Alle som var på samlingen, ga tilbakemelding om at den var svært nyttig og vellykket.

Det ble gjennomført en samling senhøsten 2023 hvor styret og sekretariatet diskutere og avklarte forventninger til registrering for 2024 i RVO-systemet.

Kurs, seminarer og samlinger gjennomført av RVO

Det har blitt gjennomført kurs innenfor asbest, arbeidsmiljø (40 t) og koordinatorskolen (byggherreforskriften).

Type kursAntall kursAntall deltaker
Asbest12113
Arbeidsmiljø 40t588
Koordinatorskolen4130

Gjennomførte virksomhetsbesøk

3434

Antallet besøk ligger under fjorårets resultat på 3539, og under det planlagte antall i virksomhets­planen for 2023 på 4000 besøk. Det ble varslet i halvårsrapport at dette kunne bli vanskelig å nå. Det har i tillegg vært langtidssykemeldinger som har påvirket resultatet.

Antall virksomheter stanset i arbeidet etter arbeidsmiljøloven § 6-3

776

Dette er en nedgang fra 2022 (832) Det skal bli spennende å se om dette vil fortsette i 2024. Vi stanser kun arbeid som medfører umiddelbar fare for liv og helse.

I 2023 har vi stanset 1821 arbeidsoperasjoner. Dette viser at virksomheter som stanses i arbeidet ofte blir stanset for mer enn ett forhold.

Hyppigste stansingsgrunnlag

Vi ser at det er arbeid med fare for fall der konsekvensene kan bli svært alvorlige, som står for hoveddelen av stansene.

Veiledning

Vi veileder virksomheter og arbeidstakere ute på arbeidsplassene når vi er på arbeidsplassbesøk.

I 2023 har vi registrert 4620 veiledningspunkter. Det blir blant annet veiledet i stillas, arbeid i høyden, ergonomi, fallsikring og asbest. Veiledningen foregår muntlig ved diskusjon og problemløsning på arbeidsplassen. Det blir også delt ut skriftlige veiledere som vi har laget. Vi legger også ved lenker til veilederne fra fondets nettside i besøksrapportene.

Veiledningspunkter

I tillegg gir vi generell veiledning i HMS og risiko­vurdering.

Økningen i 2023 kommer først og fremst som en følge av vi har blitt mer enhetlig på hva vi registrerer. Veiledning er den viktigste del av jobben vår, og noe vi alltid gjør ved virksomhetsbesøk.

Antall anmerkninger

4487

RVO gir anmerkning i de tilfellene hvor vi under vårt besøk hos virksomheten avdekker ting som ikke er i henhold til kravene i forskriftene. Vi anmoder da virksomheten om å rette opp forholdet.

I 2023 ble det gitt anmerkning på 4487 feil/mangler, mot 3375 i 2022. Dette også skyldes trolig endringene og bedre registreringsrutiner.

Vi ser at det er arbeid med fare for fall der konsekvensene kan bli svært alvorlige, som står for hoveddelen av stansene.

Illustrasjonsbilde av RVOer som går under stillas.

Utvalg av anmerkninger

Når vi ser alle anmerkninger under ett, er det arbeidsoperasjoner med fare for fall som står for en stor andel av anmerkningene

Verneombud

RVO har ved 3434 virksomhetsbesøk besøkt 603 virksomheter som hadde valgt verneombud i virksomheten. Av disse hadde 425 virksomheter verneombud på arbeidsplassen. Det er også besøkt 827 virksomheter som ikke har plikt til å velge verneombud.

En bekymring vi har, er at det å ha valgt verneombud ikke er det samme som å ha et fungerende verneombud.

Registrering verneombud

Asbest

RVO sitt arbeid med asbest foregår først og fremst gjennom veiledning og kursing. Vi besøker fortrinnsvis ikke asbest-arbeide under oppsøkende virksomhet med tanke på egen helse. I tilfeller der vi har mistanke om «ulovlig» arbeid med asbest, melder vi Arbeidstilsynet. Det er en klar tendens at unge arbeidstakere har liten kunnskap om asbest.

Tips til Arbeidstilsynet

RVO har tipset Arbeidstilsynet 63 ganger gjennom RVO-systemet. Arbeidstilsynet blir kun tipset i de tilfellene vi selv ikke når frem ved vårt besøk eller der det etter en vurdering ikke anses formålstjenlig å besøke virksomheten alene.

Samarbeid mellom RVO og Arbeidstilsynet

Tilbakemelding fra RVO-ene er at samarbeidet fremdeles er noe ulikt i de forskjellige regionene/distriktene. I noen av regionene/distrikter fungerer det svært godt og andre steder så er det nær ikke eksisterende. Det meldes også om at det er ulike rutiner ved oppfølging av tips fra RVO i de forskjellige distriktene.

Ny samarbeidsavtale synes ikke å ivareta disse ulikhetene på en god måte, selv om ansvaret er klart fordelt. I fremtiden kan dette være et punkt det rapporteres konkret på fra RVO-ene, men også fra Arbeidstilsynet. For eksempel ved at de som har fått ansvar for spesifikke arrangementer eller kontaktpunkter i Arbeidstilsynet, rapporterer inn til styret.

Ola R. Heramb
RVO-koordinator for bygg
Illustrasjonsbilde av RVOer som inspiserer byggeplass