meny
Illustrasjonsbilde av jobbing med armeringsjern

Årsrapport for regionale verne­ombud for anleggs­bransjen

De regionale verneombudene for anleggsbransjen erfarer at 2023 har vært preget av varierende grad av anleggsaktivitet med regionale forskjeller, da spesielt i det private markedet. RVO-ene har utført hele 2120 arbeidsplassbesøk, hvor de har gitt veiledning om HMS-relaterte temaer. RVO-ene erfarer at mange anleggsarbeidere fortsatt har dårlige brakkeforhold.

Situasjonsbeskrivelse

2023 er blitt preget mye uro der krigen i Ukraina har skapt økonomiske utfordringer med økte priser og ikke minst store økninger i renter. Dette har satt en stopper på privatmarkedet, spesielt på bygg, men dette smitter jo også over på anlegg. Det er hytte­markedet som er hardest rammet, og her er det nesten helt stillstand. Også på boligmarkedet ser vi en stor nedgang i nye prosjekter.

Når det gjelder offentlig innen fylke og kommune går dette sin gang, men også her ser vi utfordringer med de økte kostnader. Dette gjenspeiler seg i en del lavere aktivitet da budsjettene er satt og mengden prosjekter må reduseres.

Når det gjelder samferdsel ser vi ikke store endringer. Her er det full fart både på veg og bane. Selv om det ble litt brems i nye prosjekter, ser vi igjen at det legges ut nye samferdselsprosjekter som fyller ordrebøkene. Og vi ser at det er norske entreprenører som tar størstedelen av anbudene. Dette har nok også inn­virkninger på at det er lite permitteringer da flere små og mellomstore bedrifter kommer inn som underentreprenører på disse anleggene.

Været har også laget en del utfordringer og spesielt uværet Hans skapte store ødeleggelser på Østlandet og Vestlandet. Mange entreprenører ble over natten nesten helter for å bistå i mange vanskelige situasjoner der bekker og elver tok med seg både hus, veger og infrastruktur på sin vei. Dette har også ført til mye ekstra arbeid ut over høsten 2023. Og dette har nok også hindret en del permitteringer.

Vår RVO for Troms, Finnmark og Svalbard gikk av med pensjon 1. juni og vi fikk ikke på plass erstatter før litt utpå høsten. Med god opplæring fra kolleger er nå han i full virkning.

Aktiviteter og resultater i 2023

I 2023 har det vært en liten reduksjon i antall besøk. Dette skyldes flere faktorer. Først var det veldig rolig med lite aktivitet i bransjen på senvinteren. Videre sto vi uten RVO i noen måneder i nord, og resurser fra andre regioner ble også brukt til opplæring av ny RVO. Vi hadde totalt 2120 registrerte besøk i 2023, mot 2389 i 2022.

Ser vi nærmere på de registreringene RVO har gjort i forbindelse med besøkene i 2023, er det tydelig at RVO gjør en viktig jobb, og at besøkene fungerer etter intensjonen.

For alle besøk de regionale verneombudene gjennomfører, registrerer de hvilke tema og risikoforhold de har sett på anleggsplassen. For hvert av disse vurderes og registreres det om forholdene er i orden, eller om det er noe som må rettes opp av virksom­heten, for å sikre at de er i tråd med lover og forskrift, og at det systematiske HMS-arbeidet er ivaretatt. Ved umiddelbar fare for liv og helse vil RVO stanse arbeidet i henhold til arbeidsmiljøloven § 6-3.

Gjengangere er definert som de typene feil eller mangler som regionale verneombud ser gjentas ofte. Det er satt søkelys på disse områdene, nettopp fordi det skjer ofte, og fordi konsekvensen av gjentakende feil kan bli svært alvorlige. De ti forholdene som oftest ble registrert med feil og mangler i 2023 er nevnt i grafen nedenfor.

Brakker og HMS-kort sjekkes hyppig av RVO, og det er derfor naturlig at det forholdet som får flest anmerkninger. RVO erfarer at feil eller manglende HMS-kort kommer på plass etter at RVO har påpekt det. De øvrige forholdene som oftest gis anmerkning, er sakkyndig kontroll (masseforflytningsmaskiner) og risikovurdering. Grøfteplan og samordning var ikke blant de 10 mest anmerkede forholdene i 2022, da var det manglende BHT og manglende vern mot bevegelige deler som kom høyere opp.

Flest anmerkninger (gjengangere)

Registrerte stans

I 2023 stanset de regionale verneombudene 47 arbeidsoperasjoner på grunn av umiddelbar fare for liv og helse. Grunnlaget for stans varierte, men det ene forholdet som oftest medførte stans, var at gravegroper ikke var avstivet i henhold til kravene.

De hyppigste stansingsgrunnlagene er som følger:

SjekklisteSjekkpunktAntall stans
  20222023
Arbeid i høydenUtforming av rekkverk/enderekkverk33
Atkomst og sikker bruk av stillas22
Opplæring stillas 2-5 meter22
Risikovurdering og krav til arbeid i høyden12
Skilting av stillas22
Forankring/avstivning01
Kontrollrapport11
Krav til opplæring av bruker av stillas21
Montering, bruk og demontering av stillaser01
Bruk av sikkerhetsbelte og feste for sikkerhetstau10
BoreriggVern mot bevegelige deler31
Nødstopp50
Generell sjekklisteUspesifisert sjekkpunkt03
Verneutstyr01
Grøfter/Byggegroper/ArbeidsplasserRømningsvei34
Sikring mot ras, innstrømming av vann mv.03
Risikovurdering ved gravearbeid02
Generelle forholdsregler ved gravearbeid01
Informasjon til arbeidstakerne om risiko ved gravearbeid01
Kontroll av gravegrop01
Gravegroper som skal avstives135
Plassering av gravemasser11
Grøfteplan10
MasseforflytningsmaskinerSakkyndig kontroll (Masseforflytningsmaskiner)94
Generell tilstand12
Dokumentasjon fører71
Sikkerhetsglass/Gitter01
Veltesikring21

Antall registrerte stans totalt

47

Stans grunnet arbeid i høyden

Stans grunnet generell sjekkliste

Stans grunnet grøfter/byggegroper

Stans grunnet masseforflytningsmaskiner

Gjengangere er definert som de typene feil eller mangler som regionale verneombud ser gjentas ofte. Det er satt søkelys på disse områdene, nettopp fordi det skjer ofte, og fordi konsekvensen av gjentakende feil kan bli svært alvorlige.

Tunnelarbeid.

Satsninger i 2023

Det var i 2023 satt opp 6 satsingspunkter:

1. Hindre fall fra høyder og dårlig føre og fra pallkant/stuff

Her er det ingen registrerte hendelser, men det har blitt informert om viktigheten med strøing og bruk av kjetting.

2. Hindre ulykker ved fallende gjenstander

Her er det en del anmerkninger på grøft med for dårlig rensk av grøftesider, spesielt ved fjellgrøft. (554 anmerkninger på 229 besøk). Det gis også info om sikker bruk av maskiner og misting av graveskuff.

3. Hindre konflikt mellom menneske og maskin

Her er det en del anmerkninger på utstyrsspesifikk opplæring (40 anmerkninger). Dessverre ser vi at dette ikke er på plass over alt.

Vi ser også at det mangler en del maskiner uten godkjent sakkyndig kontroll. Her burde det ses på prosedyrer da bedrift har satt bort dette til leverandør, men leverandør ikke klarer å følge godt nok opp (133 anmerkninger).

4. Hindre ulykker ved kontakt med elektrisk spenning, samt synliggjøre farene ved elektrisk spenning

Her er det et par anmerkninger som går på valg av tennmidler til sprenging under høyspent. Ellers er det gitt veiledning ved graving under ledninger og kryssing av kabler i grunnen.

5. Oppdage og hindre eksplosjonsfare

Vi observerer at de fleste som arbeider innen boring og sprengning er bevisste på det de holder på med, men selvsagt skjer uhell her også. Det blir jo sprengningsbiten som er mest i fokus for oss hva angår eksplosjonsfare. Det er nok ikke veldig mye registreringer innen dette tema, men vi har avdekket og gitt reaksjon på boring for nærme ladet hull, oppbevaring av mindre mengder løs ammunisjon i nærheten av arbeidsutstyr osv. Det er også gitt litt kommentarer på låsing av biler/hengere for transport av sprengstoff.

6. Bidra til at det opprettes vernetjeneste og at denne fungerer etter intensjonen

I 2023 sjekket regionale verneombud plikten til å velge verneombud 259 ganger. 139 av disse ble kvittert ut med ok, mens 51 fikk anmerkning. Det ble gitt veiledning om temaet 49 ganger. Dette gir en økning i forholdet sjekk og anmerkninger fra 2022 (399 sjekk, 40 anmerkninger og 330 ok). De fleste har BHT i orden på papiret (14 anmerkninger av 119 sjekker), men det er veldig mangelfull opplæring på hva det innebærer å ha BHT på plass.

Videre har vi hatt en generell satsing på tre områder

1. Alle skal ha gyldig HMS-kort

Her er det veldig mange anmerkninger, alt fra mang­lende kort til utgått kort. Med over 287 anmerkninger ser vi at her er det fortsatt en jobb å gjøre.

2. Øke forståelsen med viktigheten med gode spise-, vaske- og skifterom, samt WC

Brakker har vært et fokusområde i 2023 fordi vi har sett at her er det store utfordringer. Det er veldig ulik forståelse for behov for brakker. Det er registrert 750 besøk der brakke er kontrollert, og vi har hele 287 anmerkninger på dette (116 i 2022). Vi tror også at mangelen på førstehjelpsutstyr kan ses i sammenheng her. Der brakke mangler er det også mangler på dette. Vi burde bli flinkere til å bruke RVO-brosjyren om brakke «Hvor spiser du?», for den har fått bevisstgjort mange om at brakke er fornuftig og at de har krav på det.

3. Få på plass førstehjelpsutstyr på alle anlegg.

De fleste har enkeltmannsutstyr og førstehjelpsskrin i maskinene. Men er dette godt nok. Og som sagt i punkt over henger nok mangelen på utstyr og båre godt sammen med mangel på brakker.

Illustrasjon av mobilbrakke

Gjennomførte kurs for bransjen

RVO-ene har holdt flere kurs i løpet av året. Det har vært alt fra større kurs som grunnopplæring for verneombud, til mer spesifikke kurs, som kurs i grøft og gravearbeid. Det har blitt holdt samlinger for lærlinger, og det har vært bedriftsinterne kurs. Alt i alt har RVO-ene holdt 11 kurs for om lag 120 deltakere. Det er fint å se at alt fra lærlinger, verneombud og kontormedarbeidere til byggherre deltar på kurs som RVO holder. I evalueringen av kursene gir kursdeltakerne gode tilbakemeldinger.

RVO BA har dessuten deltatt på HMS-uker på flere videregående skoler i samarbeid med IA- bransje­program.

I tillegg til besøk med veiledning har flere RVO-er holdt kurs, både generelle HMS-kurs, men også mer spesifikke kurs i tema som grøftearbeid støvproblematikk. RVO-enes kompetanse blir også brukt i arbeid med brosjyrer og i faggrupper i ulike forskningsprosjekter. Både STAMI og SINTEF har det siste året kunnet dra nytte av RVO-enes fagkunnskap i sine forskningsprosjekter.

Oversikt over gjennomførte kurs

  • 5 bransjetilpassede VO kurs
  • 6 grøftekurs

Samarbeid og tips til Arbeidstilsynet

13

Samarbeidet med Arbeidstilsynet har vært et diskusjonstema i flere år, og nå kan de fleste varsle om både god kontakt og bedre samarbeid. Det var veldig synd at samarbeidsmøtet med Arbeidstilsynet ble valgt bort i 2023 for dette er en fin arena for å bygge relasjoner og diskutere samarbeid.

Informasjon- og veiledningsmateriell

De regionale verneombudene er med på å utarbeide gode brosjyrer og veiledere for bransjen. I 2023 har det blitt startet opp et arbeid på brosjyre om sikre løft med masseforflytningsmaskiner. Det er en viktig del av arbeidet til de regionale verneombudene å bidra både til å lage og revidere informasjonsmateriell og å formidle innholdet i dem. De regionale verneombudene formidler både ved å dele ut brosjyrer og å holde veiledninger basert på brosjyrene. Det er et pågående arbeid å oppdatere brosjyrene med regelendringer og å lage nye brosjyrer der det er behov.

Interne forhold

Å være regionalt verneombud er en ensom jobb, og kurs, seminarer og samlinger er en viktig arena for å treffe andre for å diskutere utfordringer rundt arbeidet. Dette gjør jobben enklere og bygger samarbeid og meningsutveksling til de ansatte.

2023 har vært det første året med full implementering av det nye RVO-systemet, og alle er nå over. Dette har gitt noen utfordringer, men etter hvert som programmet læres og utvikles blir det en bedre plattform hele tiden. Det eneste som nå virkelig mangler er halv- og helårsrapporteringsmulighet direkte i programmet.

Personalsituasjonen

Det har vært lite sykdom i løpet av 2023 noe som er bra. En av våre RVO-er gikk av med pensjon og ny er på plass. Opplæring av han gikk på skinner og han er i full gang med sitt virke.

Det har vært jevnlige digitale møter, en fysisk fagsamling og flere minisamlinger i regionene.

Frode Engen
Leder for regionale verneombud for anleggsbransjen
Heisekran på anleggsplass.