Fondet for regionale verneombud i bygge- og anleggsbransjen har som formål å bidra til at sikkerhets-, helse- og arbeidsmiljøforholdene på bygge- og anleggsplasser er i samsvar med kravene i arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter.
Fondets grunnkapital er på kr 10 000 000 (10 millioner kroner).
Fondet er organisert som en stiftelse. Fondets virksomhet er regulert i to forskrifter, henholdsvis forskrift om administrative ordninger på arbeidsmiljølovens område (kapittel 3 og 14–2) og forskrift om organisering, ledelse og medvirkning (kapittel 5).
Stiftelsen, som drives i Oslo
Fondet ledes av et styre med fem medlemmer, hvorav to oppnevnes av arbeidstakernes organisasjoner, to av arbeidsgivernes organisasjoner og ett av Direktoratet for arbeidstilsynet. Arbeidstilsynets representant er styrets leder.
I 2023 besto Fondsstyrets faste medlemmer av tre menn og to kvinner, og en av fem varamedlemmer var kvinner.
Ørnulf Halmrast (styreleder), Christian Justnes og Anita Johansen/Frode Engen (arbeidstakersiden), Terje Eikevold og Anita Hegg (arbeidsgiversiden).
Ved neste valg av styremedlemmer må det tas stilling til de nye reglene: Krav om kjønnsbalanse i styrene i stiftelser – nye lovbestemmelser i stiftelsesloven.
Fondsstyret har det overordnede ansvaret for fondets økonomi og for at ordningen med regionale verneombud fungerer etter intensjonene.
Det er gjennomført fem styremøter, og et strategimøte. Totalt 102 saker er behandlet.
De fleste sakene har vært knyttet til spørsmål om drift av ordningen.
Fondet kan gi tilskudd til bransjerelaterte utredninger, analyser og prosjekter innen arbeidsmiljøområdet i tråd med § 3-6 forskrift om administrative ordninger. Fondsstyret behandler og avgjør søknad om prosjekttilskudd. Utbetaling av tilskudd til slike tiltak skjer i tråd med inngåtte prosjektavtaler.
I løpet av 2023 besluttet Fondsstyret å finansiere noen nye prosjekter. SfS BA fikk bevilget to separate prosjekter. Første prosjekt omhandler Farlige mønstre/grunnleggende sikkerhetsopplæring på 2 500 000 kr og det andre prosjektet omhandler å lage/fullføre arbeidet med Prefabveileder og Løfteveileder på kr 562 500 kr. Fondsstyret bevilget også 1 250 000 kr til eget igangsatt prosjekt om å kartlegge og utarbeide en kunnskapsoppsummering om «gjengangere» i bygge- og anleggsbransjen. Prosjektet ble tildelt Sintef.
Det er forbundene som har arbeidsgiveransvaret for de regionale verneombudene. Forbundene har rapporterings- og regnskapsplikt overfor Fondsstyret. Fondsstyret fastsetter hvert år refusjon til fagforbundene til dekning av lønn og sosiale utgifter for de regionale verneombudene. For 2023 har Fellesforbundet fått refundert 18 millioner og Norsk Arbeidsmandsforbund 17 millioner.
Arbeidstilsynet utfører sekretariatsfunksjonen for Fondsstyret og fondet refunderer kostnadene ved dette.
Regnskapet viser at Fondsstyret pr. 31.12.23 forvaltet en egenkapital på kr 57 489 447.
Et grunnleggende prinsipp for ordningen er at de avgiftspliktige bedriftene skal nyte godt av fondets midler. En hovedoppgave for Fondsstyret er derfor å sørge for at fondets midler forvaltes forsvarlig og i henhold til forskriftens bestemmelser om dette. Styret har valgt å plassere fondsmidlene på bankinnskudd, rentefond, aksjefond og garantikonto.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet økte minimumsavgiften og avgiften for enkeltpersonforetak uten ansatte fra kr 250,- til kr 500,- fra 2023.
I om administrative ordninger på arbeidsmiljølovens område (forskrift om administrative ordninger) § 14-2 heter det:
Avgiften skal ikke være høyere enn 0,05 % av lønnsutgiftene, og skal beregnes slik at ordningen ved årsskiftet ikke akkumulerer et overskudd høyere enn ordningens årlige driftskostnader. Avgiften skal likevel være minst kr 500. For virksomheter som ikke sysselsetter arbeidstakere skal avgiften være kr 500.
Avgiften for 2023 ble fastsatt til 0,035 prosent. Som det fremgår av regnskapet, er det inntektsført 61,4 millioner kroner i avgift i 2023, mot 31,5 millioner i 2022. Årsresultatet viser et overskudd på 15,1 millioner i 2023. Egenkapitalen pr. 31.12.2023 er på kr 57,5 millioner og er høyere enn ordningens årlige driftskostnader, derfor er avgiftsprosenten for 2024 vedtatt nedsatt til 0,02 %.
Årsregnskapet for 2023 gir et rettvisende bilde av utviklingen av fondet. Etter Fondsstyrets oppfatning er forutsetningen for fortsatt drift til stede. Årsregnskapet for 2023 er satt opp under denne forutsetningen.
Oslo, 15. februar 2024