meny
RVO logo

Virkeområde og avgift

Virksomheter som omfattes av ordningen

Ordningen omfatter alle virksomheter med primær eller sekundær næringskode (NACE-kode) innen overnatting (55.), servering (56.) og renhold (81.2). jf. Forskrift om organisasjon, ledelse og medvirkning § 6-1. Ordningen gjelder også for enkeltpersonforetak/virksomheter uten ansatte og for virksomheter som har søkt om godkjenning for renhold eller har serverings-/skjenkebevilling.

Klargjøring av virkeområde fra 01.01.2019.

Arbeids- og sosialdepartementet har gjennom forskriftsendring klargjort virkeområde for ordningen med regionale verneombud i hotell, restaurant og renhold. Forskriftsendringen innebærer at flere virksomheter, spesielt innen servering, vil omfattes av ordningen med regionale verneombud fra 01.01.2019.

Følgende virksomheter vil fra 01.01.2019 være omfattet av ordningen med Regionale verneombud i hotell, restaurant og renhold; jmf. Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, § 6-1. Virkeområde

a) Serveringsvirksomheter

Virksomheter som har plikt til å ha serveringsbevilling etter lov 13. juni 1997 nr. 55 om serveringsvirksomhet (serveringsloven) eller bevilling etter lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikke mv. (alkoholloven).

Merknad:

For serveringsvirksomheter eller puber er ordningens virkeområde knyttet til Serveringslovens virkeområde § 2: Loven gjelder etablering og drift av alle serveringssteder der det foregår servering av mat og/eller drikke og hvor forholdene ligger til rette for fortæring på stedet.

Det vil si at alle virksomheter som har en eller annen form for servering som krever serveringsbevilling og/eller skjenkebevilling og der det er lagt til rette for at man kan fortære maten på stedet, omfattes av ordningen med regionale verneombud. Eksempler på serveringssteder er restauranter, kafeer, puber, bakeriutsalg/konditori med servering, stor­kiosker, matboder og bensinstasjoner som selger «gate­kjøkkenmat», og hvor det er lagt til rette for ­fortæring på stedet.

b) Renholdsvirksomheter

Virksomheter som har krav om å være godkjent av Arbeidstilsynets etter Forskrift om offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter og om kjøp av renholdstjenester.

Merknad:

Alle virksomheter som tilbyr renholdstjenester skal være godkjent av Arbeidstilsynet og med det omfattes av ordningen med regionale verneombud. Renholdsvirksomheter som ikke har søkt, men som har krav om godkjenning, omfattes også av ordningen. Kravet om godkjenning gjelder også for selvstendig næringsdrivende, enten foretaket har ansatte eller ikke.

c) Overnattingsvirksomheter

Virksomheter som tilbyr overnatting, herunder ­hotellvirksomhet, drift av vandrerhjem, ferie­leiligheter, campingplasser og turisthytter.

Merknad:

Det er ingen endring fra dagens virkeområde for overnattingsvirksomheter.

I bestemmelsens § 6-1, andre ledd, slås det fast at petroleumsvirksomheter ikke faller inn under virkeområde for ordningen, dette er ingen endring fra dagens praksis. Videre er det klargjort at området også gjelder for virksomheter som ikke har arbeidstakere og virksomheter som leier ut arbeidstakere til virksomheter (bemanningsbyråer) som er omfattet av bestemmelsene i første ledd bokstav a-c.

Avgift

Ordningen finansieres gjennom en årlig innbetaling av avgift fra alle virksomhetene som omfattes av ord­ningen. Avgift for regionale verneombud i overnattings- serverings- og rengjøringsvirksomheter er hjemlet i Forskrift om Administrative ordninger § 14-3.

I 2018 er det sendt avgiftskrav til ca. 24 000 virksomheter som er registrert i ordningens register. Fondets register blir elektronisk oppdatert fra Enhetsregis­teret i Brønnøysund og på grunnlag av opplysninger fra de regionale verneombudene samt lister fra «Godkjenningsordningen for renhold».

Beregning av avgift 2018

Forskriftsbestemt avgiftssats er 0,065 % av virksomhetens lønnsutgifter. Minstebeløp å innbetale er kr 250. Virksomheter som ikke sysselsetter arbeidstakere skal betale kr 250.

I Forskrift om administrative ordninger § 14-3, 2. ledd, fremkommer det at «Fondsstyret har myndighet til å sette ned avgiften dersom ordningen akkumulerer et betydelig overskudd. Fondsstyret skal sette ned avgiften dersom ordningen ved årsskifte har akkumulert et overskudd tilsvarende de totale drifts­kost­nadene for foregående år». Ved årsskifte og budsjettbehandling, vil Fondsstyret hvert år vurdere avgiftssats for neste avgiftsår. I styremøte den 14.12.17, vedtok Fondsstyret å sette ned avgiftssats til 0,055 % for 2018.

For virksomheter med primær næringskode (NACE-kode 55, 56 og 81.2) og flere ansatte, ­beregnes avgift i 2018 med 0'055 % av totale bruttolønns­utgifter for foregående år. Minimums­beløp å inn­betale er kr 250. For enkeltpersonforetak/virksomheter uten ansatte er avgiften kr 250.

For virksomheter med sekundær næringskode (NACE-kode 55, 56 og 81.2) og virksomheter med annen næringskode, men som driver innen overnatting-, servering- el. renholdsbransjen, beregnes 0,055 % av bruttolønnsutgifter for de ansatte/sysselsatte i den delen av virksomheten som er innen overnatting, servering el. renhold. Minimumsbeløp å innbetale er kr 250.

Virksomheter med oppstart i inneværende avgiftsår skal innbetale minimumsbeløpet kr 250. For enkeltpersonforetak/virksomheter uten ansatte er avgiften kr 250.

Det er fra og med 2017, inngått avtale med Visma Collectors AS som leverandør av fakturaservice og inkasso. Visma vil også betjene kundeservice.

Avgiftsinnbetaling 2018

Det ble i 2018 sendt krav om avgift til 24.400 virksomheter, av disse var ca. 4000 nyregistrerte virksomheter.

Pr. januar 2019 er det, for avgiftsåret 2018, innbetalt totalt kr 20.338.663 fra 16 808 virksomheter.

Antall innbetalinger

Innbetalte beløp (kroner)