meny
RVO logo

Øvrig informasjon til regnskapet

Stiftelsen fondet for regionale verneombud i hotell-, restaurant- og renholdsbransjen, har som formål å bidra til at helse- , miljø- og sikkerhetsforholdene i overnattings-, serverings- og rengjøringsvirksomheter er i samsvar med kravene i arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter.

Stiftelsens grunnkapital er på kr 100 000 (-ett hunder tusen kroner-)

Fondet er organisert som en stiftelse. Fondets virksomhet er regulert i to forskrifter, henholdsvis Forskrift om administrative ordninger på arbeidsmiljølovens område (kapittel 4 og 14-3) og Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning (kapittel 6).

Stiftelsen, som drives i Oslo

  • har ingen ansatte
  • forurenser ikke det ytre miljøet og har heller ikke utslipp som skader dette
  • er ikke skattepliktig
  • tilstreber å følge likestillingsprinsippet ved oppnevning av nytt styre

Fondet ledes av et styre med fem medlemmer, hvorav to oppnevnes av arbeidstakemes organisasjoner, to av arbeidsgivernes organisasjoner og ett av Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynets representant er styrets leder.

Fondsstyret har i 2018 bestått av:
Ørnulf Halmrast (styreleder), Jostein Hansen (NHO Reiseliv) og Anne Jensen (NHO Service), Clas Delp (Fellesforbundet) og Brede Edvardsen (Norsk Arbeidsmandsforbund). Av varamedlemmer er det 4 kvinner og 1 mann.

Fondsstyret har det overordnede ansvaret for fondets økonomi og for at ordningen med regionale verneombud fungerer etter intensjonen.

Det er i 2018 avholdt 6 styremøter i tillegg til 1 strategimøte. Styret har behandlet totalt 72 styresaker. De fleste sakene har vært knyttet til drift av ordningen, strategi og videreutvikling av ordningen.

Det er ansatt totalt 16 regionale verneombud. RVO-ene er fordelt i fem regioner; Nord, Midt, Vest, Sør og Øst.

Etter Forskrift for administrative ordninger for arbeidsmiljølovens område § 4-1 ansettes og oppnevnes regionale verneombud i Arbeidstilsynet, men Arbeidstilsynet har ikke instruksjonsmyndighet overfor de regionale verneombudene hva angår utførelsen av vervet som regionalt verneombud. Det tillegger Fondsstyret å fastsette, hvert år, refusjon til Arbeidstilsynet av lønns- og sosiale utgifter for de regionale verneombudene, jmf. forskriftens § 4-5. Det er for 2018 utbetalt kr 12,8 mill til lønn, sosiale utgifter og reiseutgifter for regionale verneombud.

I Forskrift om administrative ordninger § 14-3, 2. ledd, fremkommer det at «Fondsstyret har myndighet til å sette ned avgiften dersom ordningen akkumulerer et betydelig overskudd. Fondsstyret skal sette ned avgiften dersom ordningen ved årsskifte har akkumulert et overskudd tilsvarende de totale driftskostnadene for foregående år. Ved årsskifte og budsjettbehandling, vil Fondsstyret hvert år vurdere avgiftssats for neste avgiftsår.

Som et tiltak for å redusere ordningens overskudd og egenkapital besluttet styret på styremøte i desember 2018 å redusere avgiftssatsen fra 0,055 % til 0,045 % i 2019. Som det fremgår av regnskapet, fikk fondet inn 21,7 millioner i avgift for 2018. Årsresultatet viser et overskudd på 4,1 millioner, og en egenkapital på kr 38 306 976.

Arbeidstilsynet utfører sekretariatsfunksjonen for Fondsstyret og fondet refunderer kostnadene ved dette.

Årsregnskapet for 2018 gir et rettvisende bilde av utviklingen av fondet. Etter Fondsstyrets oppfatning er forutsetningen for fortsatt drift til stede. Årsregnskapet for 2018 er satt opp under denne forutsetningen.

Oslo, 11. februar 2019

Ørnulf Halmrast
styrets leder
Anne Jensen
styremedlem
Jostein Hansen
styremedlem
Brede Edvardsen
styremedlem
Clas H. Delp
styremedlem
Kirsti Been Tofte
daglig leder