meny
Illustrasjonsbilde RVOere observerer byggeplass

Bygge­bransjen – års­rapport for Felles­forbundet

Byggebransjen bærer fremdeles preg av Covid-19-pandemien og den spesielle situasjonen vi befinner oss i. Smittebølger og nye muterte virusvarianter gjør at situasjonen til stadighet kan endre seg raskt - både for virksomhetene i byggebransjen og for de regionale verneombudene.

Situasjonsbeskrivelse

Også i Covid-19-året 2021 har vi forsøkt å opprettholde god aktivitet med besøk på byggeplassene, men det har fremdeles vært viktig med en tilpasset tilnærming til besøkene. Gjennom året har smittevernråd og restriksjoner variert noe, og de regionale verneombudenes tilnærming har fulgt disse. God avstand og vurdering av egen risiko har vært viktig for å opprettholde en trygg arbeidshverdag. Våre RVO-er har i 2021 gjennomført rett over 2500 byggeplassbesøk. Besøkene er i hovedsak rettet mot små og mellomstore virksomheter som ikke har egne valgte verneombud.

Aktivitetsnivået på byggevirksomheten varierer etter sesong og geografi. Eksempelvis er området rundt Oslofjorden et område med høyt aktivitetsnivå, samtidig som det i andre områder meldes om nedgang i aktiviteten. I tillegg er det generelt høyere aktivitet sommerhalvåret enn vinterhalvåret, men det vil også være påvirket av vær variasjoner og ekstremvær. Og de siste to årene Covid-19-pandemien. Arbeid i høyden er den arbeidsoperasjonen de regionale verneombudene i byggebransjen stanser oftest, en arbeidssituasjon som også har et stor skadepotensiale. Manglende sikkerhetskultur og utfordringer rundt språk er fremdeles noe som fremheves av RVO-ene som store utfordringer.

Det er verdt å merke seg at statistikken i år bærer preg av at smittevernråd- og regler har variert gjennom året. Den enkeltes sikkerhet med tanke på smitte har vært prioritert og dette synes å gi utslag i at antallet byggeplassbesøk har gått betraktelig ned. Det er også en vesentlig feilmargin i innrapporteringen grunnet feil og mangler i rapporteringssystemet. Heldigvis er det nye systemet i drift fra starten av 2022. Selv om vi forventer en innkjøringsfase med opplæring av nytt system, er vi også trygge på at nytt system vil være mer stabilt i årene fremover.

Situasjonen etter geografi

Oslo, Viken (Akershus og Østfold)

Området har i 2021, som i tidligere år høy aktivitet. Også gjennom covid-19-pandemien har aktiviteten vært stabil høy.

Det er noen rapporterte gjengangere og stans som går igjen fra år til år. Det virker som om virksomhetene opplever det som så lite sannsynlig å bli tatt og at konsekvensene fremdeles er så små hvis det skulle skje at det ikke virker preventivt. De regionale verneombudene antar at disse gjentagende bruddene også vil prege rapportene i årene fremover.

Det er store forskjeller på hvordan de forskjellige virksomhetene praktiserer rutiner for smittevern i forhold til Covid-19-pandemien. Det virker fremdeles ikke som om alle tar dette alvorlig.

Rogaland og Agder (Øst- og Vest-Agder)

I løpet av første halvår 2021 ble det oppnevnt nytt regionalt verneombud i Rogaland etter å ha vært uten i en periode. De regionale verneombudene i området har så godt som mulig forsøkt å opprettholde aktiviteten ute på byggeplassene. Observasjoner og kartlegging av byggeplasser har vist at det er mange som har behov for besøk.

Aktiviteten i området oppleves som stabil og uten store endringer som følge av pandemien.

Viken, Vestfold og Telemark (Buskerud)

Økende ønske om å få bygget hytte har ført til en markant økning av nye hyttefelt. Mange små og mellomstore virksomheter har tatt på seg mer arbeid enn normalt og det rapporteres om tilstander med store utfordringer med sikkerheten på disse bygge­plassene. De regionale verneombudene i dette området melder også ifra om en liten økning i antallet utenlandske arbeidstakere. Utfordringer med språk og kultur gjør noe av arbeidet vanskelig. Prisen på byggevarer virker å ha ført til mindre bygging av eneboliger og et økt fokus på større prosjekter.

Innlandet (Hedmark, Oppland)

Det meldes om færre utenlandske arbeidstakere i området, samtidig som det i noen områder er høy aktivitet og virksomhetene har fulle ordrebøker. Området er også et typisk sted for utbygging av hytter og merker også at det er økt etterspørsel etter hytter. Flere små byggejobber gjør situasjonen for de regionale verneombudene noe mer utfordrende da de minste jobbene ikke trenger forhåndsmelding og derfor kan være vanskelig å oppdage.

Vestland (Hordaland, Sogn og Fjordane)

En nøye vurdering av hvilke byggeplasser som trenger besøk, og som samtidig oppleves som trygge med tanke på smittevern har vært viktig for de regionale verneombudene. Selv om dette begrenser noe av aktiviteten, har det også vært viktig for sikkerheten og tryggheten til de regionale verneombudene.

I dette området rapporteres det en nedgang i utenlandske arbeidstakere og stabil aktivitet blant virksomhetene i byggebransjen.

Trøndelag og Møre og Romsdal

I Møre og Romsdal, har det vært flere utfordringer enn Covid-19-pandemien. Skipsverftene (og deres støttebedrifter) har lidd økonomiske tap, medfølgende konkurser og permitteringer. Dette har påvirket byggeaktiviteten i stor grad det siste året. Regionalt verneombud i området har observert flere uferdige eneboliger.

I Trøndelag oppleves aktivitetsnivået noenlunde likt som tidligere år. De største virksomhetene virker å ha klart seg greit gjennom pandemien, noe verre har det gått for de små og mellomstore.

Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard

Aktiviteten i området har variert gjennom året og pandemien. Da det ble færre restriksjonene gikk aktiviteten betydelig opp. Besøk og observasjon fra avstand har fungert greit godt hjulpet av et godt opparbeidet kontaktnett blant virksomhetene.

Svalbard har hatt svært strenge restriksjoner gjennom hele året.

Illustrasjonsbilde av RVOer som inspiserer en midlertidig trapp

Generelt

De aller fleste regionale verneombudene rapporterer om mindre utenlandsarbeidskraft, noe de også synes å merke på aktiviteten. Små og mellomstore virksomheter som i stor grad har basert driften på innleid, utenlandsk arbeidskraft har slitt, samtidig som de større virker å ha greid seg bra. I tillegg til restriksjoner har flere virksomheter fått store utfordringer grunnet forhøyede materialkostnader, også her virker det for de regionale verneombudene som at dette går mest ut over de små og mellomstore bedriftene.

For de regionale verneombudene har det vært en stor utfordring med lengre reiser. Mange har store arealer de skal dekke, noe som innebærer overnatting. Disse byggeplassbesøkene har vært utfordrende å gjennomføre på grunn av pandemien.

Manglende sikkerhetskultur og utfordringer rundt språk er fremdeles noe som fremheves av RVO-ene som store utfordringer.

Gjennomførte kompetanseutviklingstiltak

Kurs, seminarer osv. for RVO-ene

Illustrasjon av målebånd, håndsprit og munnbind

Gjennomføring av kurs ol. har på grunn av covid-19-pandemien blitt noe begrenset. Noen av kursene har blitt omgjort til digitale utgaver, men siden utbyttet ikke kan garanteres på samme måte digitalt som ved fysisk tilstedeværelse, håper vi det vil bli anledning til å igjen holde våre kurs med fysisk oppmøte.

De regionale verneombudene i byggebransjen holder hovedsakelig kurs i asbestsanering, arbeidsmiljøkurs (40-timerskurs) og Koordinatorskolen (byggherre­forskriften).

Gjennomførte anleggs-/byggeplassbesøk

2568

Flere faktorer spiller inn når vi ser at antallet bygge­plassbesøk har gått ned siden i fjor. Restriksjoner som følge av Covid-19-pandemien seiler opp som hovedårsak, men også den enkeltes vurdering av egen risiko for eksempel ved lengre avstander der det er behov for overnatting. Det har også vært utfordringer med rapporteringssystemet og noe registrering mangler.

Registrerte stans

Antall stans etter arbeidsmiljøloven §6–3

1768

Fordelingen på ulike stansingsgrunnlag



Fordelingen på de ulike stansingsgrunnlagene i 2020 og 2021

Fordelingen viser de 10 mest registrerte årsakene til stans i 2021. Til tross for færre gjennomførte bygge­plassbesøk i 2021 enn foregående år, har antallet stans økt. Situasjoner knyttet til arbeid i høyden er fremdeles det som stanses oftest, sammen med bruk av sag. Det er i tillegg gjennomført 147 stans med andre årsaker.

Registrerte gjengangere av feil/mangler

4283

Dette tallet varierer noe fra år til år, men det er i stor grad de samme typene feil som går igjen. Også her er det feil eller mangler i forbindelse med arbeid i høyden som registreres flest ganger, men også HMS-kort og skilting er områder med store utfordringer.

Registrerte gjengangere av påviste feil/mangler i 2020 og 2021

Fordelingen viser de 10 mest registrerte typene feil eller mangler i 2021.

Til tross for færre gjennomførte byggeplassbesøk i 2021 enn foregående år, har antallet stans økt.

Illustrasjonsbilde av RVOer som prater med en gravemaskinfører

Spise-/skiftebrakker og sanitærforhold

Brakkeforhold

Brakkeforholdene har vært et fokusområde de siste årene og er spesielt omtalt i årsrapportene. I 2021, har det også vært spesielt fokus på dette, men da spesielt rettet mot smitteverntiltak o.l.

RVO-ene rapporterer om at dette fremdeles er en stor utfordring og at dette har kommet frem som svært tydelig i disse to årene med pandemi.

I 2021 er det registrert 125 færre tilfeller med uholdbare forhold på spise-/skiftebrakker, enn i 2020, totalt 153. Registreringene går med det tilbake til omtrent det samme nivået som før covid-19-pandemien brøt ut.

Samarbeid mellom de regionale verneombud og Arbeidstilsynet

Samarbeidet mellom RVO-ene i byggebransjen og Arbeidstilsynet har også i 2021 vært noe annerledes. Pandemien har gjort det vanskeligere å møtes fysisk og dra på byggeplassbesøk sammen. Samarbeidsmøter både sentralt og lokalt har måttet utsettes og avlyses akkurat som i 2020. Vi håper snart det lar seg gjøre å møtes fysisk igjen. Likevel er tilbakemeldingen fra RVO-ene i byggebransjen at samarbeidet fungerer greit i de fleste regionene, selv om det er litt mindre kontakt enn normalt og fremdeles er store forskjeller på gjennomføringen av samarbeidet.

Edvard E. Sørensen
Faglig ansvarlig for RVO i byggebransjen
RVO Maskot sitat: «Formålet med ordningen er å bidra til økt sikkerhet og bedre arbeidsmiljø for arbeidstakere i bygge- og anleggsbransjen.»