meny
Illustrasjonsbilde av RVOere på byggeplass

Innblikk i de regionale verneombudenes arbeidsdag

Ordningen med regionale verneombud i bygge- og anleggsbransjen startet i 1981. Det betyr at ordningen er 40 år i 2021. De regionale verneombudene (RVO) har svært god og solid kunnskap om bransjene de opererer i. I denne artikkelen blir vi bedre kjent med hvordan arbeidsdagen deres ser ut, og deres tanker om HMS-arbeidet i bransjene.

Vi har intervjuet Harry J. Tertnes Eide som er regionalt verneombud for byggebransjen i Vestland (Hordaland), og Pål Henning Storbukås som er regionalt verneombud for anleggsbransjen i Vestfold og Telemark. Harry har vært ansatt som RVO siden 1997 og Pål Henning har vært ansatt siden 2016.

En vanlig arbeidsdag

Begge RVO-ene har til felles at størsteparten av arbeidsdagen går til å besøke arbeidsplasser. De besøker flest små virksomheter og enkeltpersonforetak som ikke har verneombud. Disse virksomhetene utgjør ca. 80 prosent av de totalt ca. 60.000 virksomhetene innenfor bygge- og anleggsbransjen i Norge. Når de kommer til arbeidsplassen så hilser de på ansatte og ledelse, og presenterer seg selv og hvorfor de er der. RVO-ene undersøker blant annet om det er valgt verneombud og om alle har HMS-kort. RVO-ene går gjerne en vernerunde sammen med de ansatte på bygge- eller anleggsplassen. Her noterer de eventuelle feil eller mangler underveis og tar bilder av dette. Etter besøket skriver de en besøksrapport og legger ved bildene, som de sender til arbeidsplassen etter besøket. Harry forteller at han passer på å gi ros for godt HMS-arbeid når en byggeplass ser bra ut. RVO-ene kan stanse arbeid i henhold til arbeidsmiljøloven § 6-3 dersom det er umiddelbar fare for liv og helse. I 2020 stanset de arbeid totalt 1810 ganger.

Det blir noen hyggelige telefonsamtaler i året. Jeg blir godt mottatt av alle. Gir du respekt får du respekt.

– Harry

Harry forteller at RVO-ene har utarbeidet mange brosjyrer og veiledere som er relevant for bransjene. De har blant annet brosjyrer som gjelder asbest, kvartsholdig støv, taksikring, bergsprenging og grøftearbeid. De deler ut disse når de er på arbeidsplassbesøk.

RVO-ene dekker hver sine geografiske områder i hele Norge og Svalbard, og de kjører lange distanser daglig. Mye av tiden deres går derfor med til bilkjøring. Pål Henning forteller at siden RVO-ene bruker mye tid på reising så har de mye kontakt med virksomheter på telefon og e-post også, hvor de besvarer spørsmål fra virksomhetene og gir veiledning om HMS-arbeid.

Pål Henning og Harry forteller at i tillegg til arbeidsplassbesøk, så holder flere av RVO-ene HMS-kurs som er bransjespesifikk for bygg og anlegg og de har asbestkurs. I tillegg deltar de med innlegg på forelesninger, seminarer og de har møter med Arbeidstilsynet som de samarbeider med.

Koronasituasjonen

Pål Henning forteller at i en periode i mars-april så unngikk de arbeidsplassbesøk, da dette inngikk i smittevernrutinene til arbeidsgiver, og ingen visste hva konsekvensen av pandemien var. Han forteller at de da utførte meningsfulle arbeidsoppgaver for effektivisering av blant annet besøksrapport, og de brukte noe tid på egen kompetanseøkning gjennom å delta på ulike webinarer. RVO-ene hadde risikovurderinger av arbeidsplassbesøk, og tok opp igjen denne aktiviteten etter hvert. De er svært nøye med å følge myndighetenes og arbeidsgivers krav om smittevern. Dette innebærer blant annet å holde avstand og bruke håndsprit munnbind når det er nødvendig. Pål Henning og Harry informerer om at de fortsatt ikke deler ut brosjyrer og annet RVO-materiell/«give aways» til de ansatte på arbeidsplassbesøkene på grunn av mulighet for kontaktsmitte.

Endringer i bransjene

Harry startet i lære som forskalingssnekker for 44 år siden og han har vært RVO i 24 år. Han erfarer at den største endringen i byggebransjen er at stillasene av tre er nesten borte, og at det personlige verneutstyret, arbeidsklær og vernesko har fått god kvalitet. Han mener også at de store virksomhetene satser seriøst for å få en sikker arbeidsplass, og at dette er med på å dra de mindre virksomhetene i riktig retning. Pål Henning sier at han ser at virksomheter i anleggsbransjen har blitt mer seriøse, og han mener at det kan ha sammenheng med at det blir stilt større krav til HMS og utførelse av arbeid. Han erfarer at utvikling av planer og risikovurderinger blir ofte gjort av ledelsen, men at dette ikke blir videreført til arbeiderne som er ute. Pål Henning forteller at han ser at deres innsats som RVO er med å øke kunnskapen om HMS og dermed etterlevelsen av regelverket.

Råd til bygg- og anleggsbransjene

Pål Henning og Harry har mange gode råd om hvordan de ansatte, verneombud og virksomhetene kan bidra til økt sikkerhet og bedre arbeidsmiljø for arbeidstakere i bygge- og anleggsbransjen. Begge er enig i at bransjene må styrke verneombudets rolle ute i virksomhetene. Harry påpeker også at det er viktig at ledelsen tar med de ansatte i planleggingen, også før oppstart av arbeidet. Pål Henning mener at det hjelper ikke at man har papirbunken på plass inne på kontoret dersom arbeidet ikke blir gjort på en trygg og sikker måte ute av arbeiderne.

Tenk på deres egen helse og sikkerhet, ikke stol på at andre gjør det. Jobb sikkert – alle skal hjem hver dag.

– Pål Henning

Illustrasjon av målebånd, håndsprit og munnbind