I 2020 rapporterer RVO-ene om et annerledes år. De har hatt økt søkelys på smittevern, vaskemuligheter, håndsprit, karantene og avstand. Samtidig ser de at byggebransjen fremdeles har store utfordringer med å sikre arbeidstakere som jobber i høyden.
Et nærmest surrealistisk år ligger bak oss. Covid-19-pandemien har snudd opp ned på hverdagen slik vi kjenner den og man kan trygt si at vi alle har blitt påvirket på en eller annen måte. Slik har det også vært for de regionale verneombudene for byggebransjen. Byggebransjen er så langt mindre berørt av pandemien enn mange andre bransjer. RVO-ene har underveis rapportert om tilnærmet lik aktivitet i sine områder.
Vi bestemte oss tidlig for å gjøre vårt ytterste i å fremdeles tilby veiledning og støtte til ansatte og virksomheter gjennom denne utfordrende tiden. For selv om pandemien herjet landet og påvirket oss alle, ville den ikke gjøre arbeidsplassene sikrere mot fallulykker, eller sørge for at alle sager på magisk vis igjen fikk montert på nødvendig verneutstyr.
Våre RVO-er fikk beskjed om å fortsette med oppsøkende virksomhet, men med noen restriksjoner. De skulle få oversikt over aktiviteten i sitt område, og i perioder med mye smitte, kun besøke byggeplassene fysisk der de oppfattet at det kunne være alvorlige forhold. Denne tilnærmingen ble tatt godt imot av RVO-ene og vi opplever at det har vært viktig å være til stede ute i byggebransjen, selv om vi oftere enn tidligere befant oss på andre siden av byggegjerdet.
Året har som nevnt vært annerledes, det har også påvirket det som rapporteres fra RVO-ene om 2020. Økt søkelys på smittevern, vaskemuligheter, håndsprit, karantene og avstand, samtidig ser vi at byggebransjen fremdeles har store utfordringer med å sikre arbeidstakere som jobber i høyden.
Manglende sikkerhetskultur og utfordringer rundt språk er fremdeles noe som fremheves av RVO-ene som store utfordringer. Samtidig som arbeid i høyden er den arbeidsoperasjonen de stanser oftest, som også har et stort skadepotensial.
Våre RVO-er har i 2020 gjennomført rett under tre tusen byggeplassbesøk, rundt ett tusen færre enn i fjor. Med tanke på situasjonen med pandemien er dette likevel tall som er større enn vi kunne forventet. Besøkene er i hovedsak rettet mot små og mellomstore virksomheter som ikke har egne valgte verneombud. Anslagsvis utgjør byggeplassbesøkene 90 % av tidsbruken til de regionale verneombudene i byggebransjen.
Aktivitetsnivået på byggevirksomhetene varierer etter sesong og geografi. Eksempelvis er området rundt Oslofjorden preget av høyt aktivitetsnivå, samtidig som det i andre områder meldes om nedgang i aktiviteten. I tillegg er det generelt høyere aktivitet sommerhalvåret enn vinterhalvåret, men det vil også være påvirket av vær variasjoner og ekstremvær. Og i år pandemien.
Manglende sikkerhetskultur og utfordringer rundt språk er fremdeles noe som fremheves av RVO-ene som store utfordringer. Samtidig som arbeid i høyden er den arbeidsoperasjonen de stanser oftest, som også har et stort skadepotensial.
Veldig stor aktivitet i dette området, også igjennom nedstengning og pandemi. Aktivitetsnivået skyldes i stor grad de største entreprenørene som tidligere år. Språk er fremdeles en stor utfordring, mye av dette skyldes innleie av utenlandsk arbeidskraft.
Det er også store forskjeller på virksomhetenes rutiner for smittevern med tanke på korona-pandemien. Det er klare råd og forskrifter på dette feltet, men det er ikke alle som tar dette alvorlig og det et bekymringsfullt. Vi har flere ganger rapportert inn forhold til politi og Arbeidstilsynet.
Arbeidstilsynets bruk av overtredelsesgebyr fungerer godt på de fleste virksomhetene, men slett ikke alle.
Rogaland har vært uten RVO i halve 2020, det er forventet at ny RVO blir ansatt i starten av 2021.
For RVO i Agder ble det mye flytting av kurs og møter på grunn av pandemien. Aktiviteten ute på byggeplassene har vært forbausende stor med tanke på smittevern og tiltakene rundt korona. Bedriftene har vært flinke til å tilpasse seg reglene, og forholdt seg til avstander, brakkerengjøring og ellers det som kreves for å få arbeidet til. Det finnes selvfølgelig unntak, men det er på mindretallet av plassene.
Det ser ut til at byggebransjen har klart seg ganske bra i dette området. Det er mange firmaer som har mer en mer enn nok oppdrag og det er stor aktivitet innenfor boligbygging. Det siste året har det også vært ekstra stor etterspørsel etter hytter, både ved sjøen og på fjellet. Det kommer nok av at flere har feriert i Norge under pandemien.
Vi sitter med inntrykket av at de bedriftene som har norske ansatte har klart seg greit. De har hatt mye å gjøre, og hatt god tilgang på arbeidskraft.
Samtidig har noen av de bedriftene som i stor grad baserer seg på utenlands arbeidskraft slitt med å få de ansatte tilbake til Norge etter hjemreise og lignende.
Regionen opplever stabilt aktivitetsnivå generelt, men med varierende aktivitet på de vanlige hyttefeltene og med boligbygging. Det virker som det er mye småjobber, men dette er det veldig vanskelig å følge med på da ingen forhåndsmelding finnes og plassene er særs vanskelig å treffe på. Mange mindre entreprenører har mange små og mellomstore prosjekter. Vi registrerer at OTG (overtredelsesgebyr) brukes aktivt av Arbeidstilsynet i området, og det er positivt.
Byggeaktiviteten har vært stabil gjennom året. Byggebransjen har blitt påvirket, og selv om den ikke har opplevd de store utslagene enda rapporteres det om ordrenedgang og trangere tider i 2021. Det er fremdeles store utfordringer med språk og sikkerhetskultur, mange ulykker og ulykker der det bare er flaks at ingen minster livet.
Aktivitetsnivået har vært noenlunde stabilt gjennom året. Noen virksomheter med mange utenlandske arbeidstakere har blitt påvirket i noe større grad enn andre. Det er veldig varierende hvordan det er med smitteverntiltak ute på byggeplassene. Alt fra at noen få foretak har gode tiltak, noen har litt og mange har ingen tiltak. De fleste små foretak har gjort svært få eller ingen tiltak, og vi ser at situasjonen er utfordrende for denne gruppen.
Året har vært preget av Korona pandemien når det gjelder byggeplassbesøk. Ved flere anledninger har vi fått sprikende tilbakemeldinger fra innleide om hvor lenge de hadde vært i karantene etter ankomst Norge. Dette har preget arbeidssituasjon for RVO noe, og skaper en usikkerhet som også preger bransjen. Samtidig er det andre virksomheter som har tatt ansvar og hatt orden på det meste. Når det gjelder brakkesituasjonen syndes det en del, til tross for økt fokus mtp. pandemien. Noen har også fortalt de ikke ville ha besøk akkurat i denne perioden for å unngå eventuell smitte fra RVO.
RVO-ene rapporterer om et byggemarked som stadig har flere små og mellomstore prosjekter og at disse er spredt over et større område enn tidligere. Dette gjør det utfordrende å rekke over alle steder der det er aktivitet i løpet av ett år. Noen av områdene RVO-ene har ansvar for er av en så stor geografisk størrelse at det ville vært hensiktsmessig med flere RVO-er. Besøkene er fremdeles godt mottatt ute blant bedriftene, selv de som blir stanset, det er heller tilbakemeldinger om at de skulle ønske de kunne få besøk oftere.
Det er ved årsskiftet ikke RVO i Rogaland.
RVO-ene deltar på kurs og seminarer i regi av Fondsstyret, Fellesforbundet, den årlige HMS-konferansen for bygg og anleggsbransjen i tillegg til annet som er relevant og nyttig. Det oppleves som positivt at RVO-ene får faglig påfyll og får delt sine erfaringer for å fortsatt være relevante som eksperter i sine regioner. Spesielt er RVO-ene fornøyd med den årlige fagsamlingen der de kan dele erfaringer og samtidig få litt faglig påfyll. I år har naturlig nok en del blitt avlyst og/eller flyttet over på digitale plattformer. RVO-ene har også deltatt på opplæring om smittevern sammen med Arbeidstilsynet.
RVO-ene gjennomfører blant annet; koordinatorskolen, asbestkurs – både oppdatering og for nybegynnere og 40 timers HMS-kurs. I tillegg deltar de med å holde innlegg og deltar i forskjellige workshops og andre aktiviteter der de er ønsket.
Vi fortsetter med å holde asbestkurs sammen med Norsk Industri og TenoTec, både for Politiets og Kripos' etterforskere og bygningsarbeidere. Det har vært forespørsler fra bransjer uten direktekobling inn mot byggebransjen, sånn som for eksempel «ship breaking», dette har vi ikke hatt kapasitet til. Flere kurs har blitt utsatt eller avlyst i lys av pandemien.
2992
FI 2020 har RVO-ene for byggebransjen gjennomført 2992 registrerte byggeplassbesøk, dette er en betydelig nedgang fra 2019, men har sin naturlige forklaring i Covid-19 pandemien og de begrensinger det har brakt med seg. Aktiviteten er i hovedsak rettet mot små og mellomstore virksomheter som ikke har egne valgte verneombud og dette utgjør normalt omtrent 90 % av aktiviteten til RVO-ene.
1714
De regionale verneombudene har i 2020 stanset arbeid i henhold til AML § 6–3, umiddelbar fare for liv og helse, hele 1714 ganger. Dette er en liten nedgang i forhold til 2019, men det er likevel et høyt tall sett i forhold til nedgangen i antallet besøk.
Noe av årsaken er at RVO-ene ikke har gjennomført like mange «normale» byggeplassbesøk, men har reagert der de opplever at det er fare for liv og helse. Vi ser at det også i 2020 er årsaker relatert til arbeid i høyden som blir stanset flest ganger.
5421
Dette tallet varierer noe fra år til år, men det er i stor grad de samme typene feil som går igjen. Også her er det feil eller mangler i forbindelse med arbeid i høyden som registreres flest ganger, men også HMS-kort og skilting registreres ofte.
I 2020 har RVO-ene for byggebransjen gjennomført 2992 registrerte byggeplassbesøk, dette er en betydelig nedgang fra 2019, men har sin naturlige forklaring i Covid-19 pandemien og de begrensinger det har brakt med seg.
Brakkeforholdene har vært et fokusområde de siste årene og er spesielt omtalt i årsrapportene. I 2020 har det i tillegg vært spesielt fokus på dette, men da spesielt rettet mot smitteverntiltak o.l.
I 2020 er det registrert 118 flere tilfeller med uholdbare forhold på spise-/skiftebrakker, enn i 2019, totalt 277. RVO-ene rapporterer om at dette fremdeles er en stor utfordring og at dette har kommet frem som svært tydelig i 2020.
Samarbeidet mellom RVO-ene i byggebransjen og Arbeidstilsynet har i 2020 vært noe annerledes. Pandemien har gjort det vanskeligere å møtes fysisk og dra på byggeplassbesøk sammen. Samarbeidsmøter både sentralt og lokalt har måttet utsettes og avlyses. Likevel er tilbakemeldingen fra RVO-ene i byggebransjen at samarbeidet er godt, selv om det er litt mindre kontakt enn normalt.
Året 2020 har bydd på nye utfordringer, først og fremst med tanke på gjennomføring av fysiske byggeplassbesøk. Likevel er vi svært godt fornøyd med at vi har klart å være synlige og tilgjengelige for de som har ønsket veiledning samtidig som vi har hatt fokus på egen sikkerhet.