Året 2020 har vært et spesielt år for regionale verneombud og anleggsbransjen, og igjen erfarer vi at arbeidstakere mister livet i arbeidsulykker.
Covid-19 resulterte i at regionale verneombud utførte sitt kontorarbeid hjemmefra fra den 12. mars og ut året. I perioden 16. mars – 4. mai besluttet forbundet at det ikke skulle utføres ordinære arbeidsplassbesøk. Dette for å redusere risikoen for å spre smitte mellom de forskjellige anleggsprosjektene og av hensyn til de regionale verneombudenes egen helse. Perioden de ikke utførte ordinære arbeidsplassbesøk benyttet RVO-korpset til ulike gjøremål, blant annet utvikling av 40-timers verneombudskurs og en stor gjennomgang av standard kommentarer brukt i besøksrapporter, samt kvalitetssikring av at de var riktig hjemlet til lovverket. Dette arbeidet har forgått på Microsoft Teams.
Det ble foretatt en kartlegging og risikoanalyse med utarbeidede tiltak før arbeidsplassbesøk ble igangsatt igjen. Noen av tiltakene var å holde god avstand, ikke gå inn i brakker eller å dele ut noe materiell fysisk. Det var også viktig at verneombudene var utstyrt med munnbind, engangshansker og antibac. For at en skulle få gjennomført en mest mulig effektiv og skånsom arbeidsdag, har orientering fra FHI, kommuneleger og lignende vært viktig. Jobben som regionalt verneombud er en ensom jobb. Faglige samlinger der en kan treffe kollegaer har derfor vært savnet i 2020.
Finnmark har nær full sysselsetning innenfor anleggsbransjen. Også i Troms er det meldt om god aktivitet. Mange er sysselsatt i forbindelse med tunnelrehabilitering. Ellers rapporteres det om store utbygginger på Evenes flyplass.
I den nordre delen av landet er det meldt om optimisme, og i Nordland er inntrykket at de små entreprenørene har hatt større aktivitet enn de siste årene, men samlet sett som normalt.
De fleste regionale verneombud har bidratt med ulike former for opplæring ved å holde kurs og foredrag.
I Trøndelag meldes det om gode erfaringer med overlevering av brosyrer elektronisk, da arbeidstakerne har de lett tilgjengelig når de trengs i arbeidet. Det var en del kontakt med bedrifter over telefon i perioden det ikke ble utført ordinære arbeidsplassbesøk. Det er også en oppfatning at de fleste bedrifter har tatt forhåndsregler når det gjelder smittevern.
Fra Møre og Romsdal blir det rapportert om overaskende høy aktivitet. I byene er det god aktivitet i oppgradering av gamle vann- og avløpsnett. Omkring i distriktet er det mange nye boligfelt som er under opparbeiding. Det er også mange små anleggsprosjekter som går på trafikksikkerhet. Mye av dette arbeidet utføres av lokale entreprenører. Flere større veiprosjekter i distriktet utføres av større entreprenører som har med seg egne arbeidstakere og det meste av det maskinelle utstyret. Entreprenørene i distriktet er usikre på hvordan tilgangen til nye oppdrag blir fremover i tid.
Fra Hedmark og Oppland rapporteres det om et bra år når det gjelder aktivitet, sett i forhold til koronaepidemien. De større samferdselsprosjektene på E6 er for det meste avsluttet. Mange mindre entreprenører har vært engasjert i disse prosjektene. Mange arbeidstakere er på slutten av året blitt varslet om fare for permitteringer.
I Hordaland er det gode tilbakemeldinger på at regionale verneombud besøker arbeidsplassene. Det er en del bedrifter som ytrer ønske om en gjennomgang av aktuelle forskrifter, mens andre trenger hjelp for å få på plass bedre rutiner på internkontroll.
I Sogn og Fjordane har det vært bra aktivitet. Det har det vært utført mye anleggsarbeid der større entreprenører har vært toneangivende. Det har hovedsakelig vært tunneler, vindmølleparker, kraftverk og veianlegg. Det meldes om bekymring for at det kan bli mindre aktivitet i 2021.
Det rapporteres at det har vært god aktivitet i maskinentreprenørbransjen i Rogaland, og da spesielt på det private markedet. Det har også vært en del aktivitet når det gjelder vindmølleparker og annen næringsvirksomhet. De mindre aktørene melder om god aktivitet. Det har vært svært lite større anleggsprosjekt i området dette året, og de største entreprenørene varslet tidlig på høsten om mulige permitteringer. Generelt er det svingninger mellom de enkelte områder i distriktet. Det kan virke som koronaepidemien ikke har hatt den store påvirkningen på aktiviteten, men derimot har fylkets overtakelse av oppgaver fra Statens vegvesen resultert i forsinket eller manglende oppstart av prosjekter. Det er usikkerhet rundt de endelige konsekvensene av situasjon en står i, men troen er stor på at man klarer å tilpasse seg og finne nye måter å gjøre ting på.
E39 i Agder har 3 store milliardprosjekter på samferdsel. E39 Mandal Øst – Mandal by er Nye veier sin første totalentreprise med integrert samhandling. Varoddbrua er også et betydelig samferdselsprosjekt i distriktet. Den øvrige aktiviteten er hovedsakelig spredt rundt de største byene.
Vestfold og Telemark hadde bra aktivitet frem til covid-19 epidemien brøt ut. I første halvdel av året var det mindre aktivitet på det private markedet når det gjaldt dreneringsjobber rundt boliger og opparbeiding av hus- og hyttetomter. Dette tok seg noe opp ettersommerferien. VA-prosjektene til kommunene i området gikk som normalt. Det meldes om at de større entreprenørene viser større interesse for denne type prosjekter. Normalt er det de lokale entreprenørene som har utført dette arbeidet.
I Buskerud har det vært stor aktivitet dette året. Ferdigstilling av E134 gjennom Kongsberg, og Bane NOR som bygger flere strekker med dobbeltspor, samt to nye fremtidsretta stasjoner, Drammen og Gulskogen. Grunnarbeider til nytt sykehus i Drammen ble også satt i gang i denne perioden. Det har vært omfattende aktivitet med å bearbeide tomter i Vegglifjell, Blefjell, Geilo, Flå og Norefjell. Det forgår også en del bru-rehabilitering og utbedring av veinettet i resten av Buskerud. Anleggsbransjen i Buskerud har merket lite til koronaviruset og inntrykket er at bedriftene har bra med oppdrag.
I Oslo var det god aktivitet første del av året. Utover året blir det rapportert om betydelig mindre aktivitet. Mange bedrifter har uttalt at nye oppdrag ikke blir satt ut i livet på grunn av usikkerhet rundt smittesituasjonen. Det blir meldt om påpasselighet ved egne smittevernstiltak ved arbeidsplassbesøk. Det blir rapportert om bare positive tilbakemeldinger fra bedrifter om at regionale verneombud er ute på arbeidsplassbesøk.
Fra Akershus meldes det om et spesielt år også for regionale verneombud. Perioden det ikke ble utført ordinære arbeidsplass besøk ble brukt godt til blant annet kompetanseøkende tiltak. Til tross for smittesituasjonen, har aktiviteten ute vært jevnt bra, i alle fall innen de regionale verneombuds målgruppe, de mindre arbeidsplassene. I distriktet har det vært bra aktivitet innen VA-anlegg, mindre veianlegg, strømkabelanlegg, fiberanlegg og opparbeiding av boligtomter. Det har stort sett vært mindre entreprenører på disse prosjektene eller underentreprenører som utfører på vegne av de større entreprenørene eller nettleverandørene. Det har også vært et par større jernbaneprosjekt, samt et vindmølleprosjekt i distriktet.
I Østfold har det vært god aktivitet, dog betraktelig roligere i november og desember. I distriktet ble det ansatt nytt regionalt verneombud etter den tidligere gikk av med pensjon.
Det har i 2020 vært en lengre sykmelding og noen få av kortere varighet. Fra 12. mars ble de regionale verneombudene pålagt å utføre sitt kontorarbeid hjemmefra. Dette på grunn av koronaviruset. Videre besluttet forbundet at det ikke skulle utføres ordinære arbeidsplassbesøk i tidsrommet mellom 16. mars og 4. mai. I denne perioden ble det utført alternativt arbeid. Jobben som regionalt verneombud er en ensom jobb og faglige samlinger der en kan treffe kollegaer har derfor vært sårt savnet. Det blir meldt om noe psykisk belastning i forbindelse med jobben under denne pandemien.
Regionale verneombud har ulike behov for kompetansetiltak. HMS-konferansen og Arctic Entrepreneur hadde også i 2020 mange lærerike temaer, der mange fra korpset deltok. Flere har deltatt på opplæring om kvartsstøv hos Arbeidstilsynet, kurs for prøvenemndsmedlemmer, endringer i byggherreforskriften, opplæring/kontroll med at smittevern ivaretas på norske arbeidsplasser, Arbeidsmiljøportalen til Arbeidstilsynet, arbeidsvarslingskurs hos Noorsi, sprengingskonferanse i Trondheim, risiko ved nattarbeid og en del selvstudie. Korpset har også hatt deltagere på koordinatorskolen. Mange av kompetanseutviklingstiltakene har vært gjennomført ved bruk av Microsoft Teams.
De fleste regionale verneombud har bidratt med ulike former for opplæring ved å holde kurs og foredrag, selv om dette har vært betraktelig mindre av dette i 2020. Det har vært gitt veiledning til verneombud i bedrifter, forelest på verneombudssamling og om generell HMS og byggherreforskriften. En har forelest for regionale verneombud i HRR. Flere i korpset har bidratt med gjennomføring av opplæringsplan for nyansatt regionalt verneombud. Ellers er det flere som bidrar med kompetanseoverføring i OKAB og som sensorer på fagprøver.
2853
Måltallet for 2020 var til sammen 3100 arbeidsplassbesøk for regionale verneombud i anlegg. Det ble utført 2853 arbeidsplassbesøk, dette er en nedgang på 306 besøk i forhold til året før. Hovedårsaken til nedgangen er at det en periode ikke ble utført ordinære arbeidsplassbesøk. Det kan nevnes at det ble utført noen lettere besøk/observasjoner som ikke ble registrert.
96
Det har i 2020 vært registrert 96 stans. Dette er en økning med 6 i forhold til året før. Antall stans fordeler seg på mange poster. Flest finner vi på avstivninger/personsikringer der 26 stans er registrert, en økning på 10 stans fra året før. Det er registrert 11 stans på utforming av rekkverk/enderekkverk, dette er en nedgang på 2 stans fra året før. Adkomst/rømningsvei er registrert med 8 stans, mot 4 stans i 2019. Sertifisering / kontroll er det registrert 8 stans, det samme som året før. Lagring av gravemasser er det registrert 7 stans, en nedgang på 2 stans.
1576
Det er i 2020 registrert 1576 gjengangere på påviste feil og mangler, mot 2133 i forhold til året før. Dette er en nedgang på 557. Nedgangen kan skyldes flere forhold. Sannsynligvis er to av årsakene at det er foretatt færre arbeidsplassbesøk i 2020 og at det har vært mindre søkelys på manglende personalrom da ett av smittevernstiltakene hos mange bedrifter har vært å ikke samle ansatte i lunsjen.
Det er manglende HMS-kort som topper listen over flest feil og mangler i 2020. På denne posten er det registrert 309 mangler. Dette er 13 flere enn året før. Manglende sertifisering/kontroll er det registrert 155 mangler. Dette er 5 flere enn i 2019. Manglende personalrom har registrert 148 mangler. Dette er 187 færre enn året før. Manglende risikovurdering er registrert med 87 mangler. Dette er 39 færre enn året før.
191
Registrerte feil og mangler på spise-/skiftebrakker og sanitærforhold er for 2020 ikke reelle da det har vært lite søkelys på dette punktet i 2020. Dette fordi mange bedrifter som et smittevernstiltak ville unngå å samle arbeidstakerne.
Samarbeidet med Arbeidstilsynet er i 2020 vært variabelt. Mange plasser er det hyppig kontakt med både telefonsamtaler, planmessige møter og felles arbeidsplassbesøk. Noen plasser rapporteres det med lite eller ingen kontakt etter omorganiseringen i Arbeidstilsynet. Samarbeidet med regionale verneombud i bygg er lite rapportert for 2020 til å gi noen gode konklusjoner.
Kommentarer fra de regionale verneombudene: