meny
Bilde av en hånd som vasker et vindu med nal. Vinduet har utsikt mot en café og et hotell.

Virkeområde og avgift

Virksomheter som omfattes av ordningen

Ordningen omfatter alle virksomheter med primær eller sekundær næringskode (NACE-kode) innen overnatting (55.), servering (56.) og renhold (81.2). jf. Forskrift om organisasjon, ledelse og medvirkning § 6-1. Se oversikt over nærings­­­grup­pering og nærings­kodene (NACE-kode).

Etter avklaring med Arbeids- og sosialdepartementet har ordningen fra høsten 2014, også omfattet alle virksomheter som rent faktisk driver innen over­natting, servering og renhold, men som er registrert med annen NACE-kode, følgende kriterier for å innlemme virksomheten er:

  • Virksomheten har søkt/skulle ha søkt om ­godkjenning for renhold
  • Virksomheten har søkt/skulle ha søkt serverings-/skjenkebevilling

Høsten 2017 ble det sendt faktura til ca. 24 000 virksomheter som er registrert i ordningens ­register. Fondets register blir elektronisk oppdatert fra Enhetsregisteret i Brønnøysund og på grunnlag av opplysninger fra de regionale verneombudene samt innmelding fra «Godkjenningsordningen for renhold».

Avgift

Ordningen finansieres gjennom en årlig innbetaling av avgift fra alle virksomheter som omfattes av ­ordningen. Avgiften er lovpålagt alle virk­somheter innen overnatting, servering og renhold, både ­virksomheter med ansatte og virksomheter uten ansatte jf. Forskrift om Administrative ordninger § 14-3. Avgiftens størrelse er fastsatt i forskriften, men Fondsstyret har myndighet til å sette ned avgiften dersom ordningen akkumulerer et betydelig overskudd.

Beregning av avgift

Ordningen med Regionale verneombud i Hotell, Restaurant og Renhold hadde pr. 31.12.16 opparbeidet seg et solid overskudd. I forskrift om administrative ordninger § 14-3, 2.ledd, fremkommer det at «Fondsstyret har myndighet til å sette ned avgiften dersom ordningen akkumulerer et betydelig overskudd. Fondsstyret skal sette ned avgiften dersom ­ordningen ved årsskifte har akkumulert et overskudd ­til­svarende de totale driftskostnadene for ­fore­gående år».

For å redusere ordningens overskudd og egenkapital samt opprettholde en fremtidig forsvarlig drift og aktivitet, besluttet Fondsstyret at avgiften i 2017 skulle settes til minstebeløpet på kr 250. Dette gjaldt for alle virksomheter og kun i 2017.

Fra 2018 vil avgift igjen bli beregnet ut i fra ­virksomhetens lønnsutgifter. Nytt vil være at ­avgiften vil bli forhåndsberegnet (basert på lønns­utgifter innhentet fra offentlige registre) og alle krav sendes ut med beløp.

For virksomheter med primær næringskode (­NACE-kode 55, 56 og 81.2) og flere ansatte, ­beregnes avgift av totale bruttolønns­utgifter for ­foregående år. Minimumsbeløp å inn­betale er kr 250,-. For enkeltpersonforetak/­virksomheter uten ansatte er avgiften kr 250.

For virksomheter med sekundær næringskode ­(NACE-kode 55, 56 og 81.2) og virksomheter med ­annen næringskode, men som driver innen over­natting-, servering- el. renholdsbransjen, beregnes ­avgift av bruttolønnsutgifter for de ansatte/­sysselsatte i den delen av virksomheten som er innen overnatting, servering el. renhold. Minimumsbeløp å innbetale er kr 250.

Virksomheter med oppstart i inneværende avgifts år skal innbetale minimumsbeløpet kr 250. For enkeltpersonforetak/virksomheter uten ansatte er avgiften kr 250.

Det er fra og med 2017, inngått avtale med Visma Collectors AS som leverandør av fakturaservice og inkasso. Visma vil også betjene kundeservice.

Avgiftsinnbetaling 2017

Det ble høsten 2017 sendt krav om avgift til ca. 24650 virksomheter, av disse var ca. 4000 ­ny­registrerte virksomheter.

Pr. januar 2018 er det, for avgiftsåret 2017, innbetalt totalt kr. 4.246.616,- fra 15 768 virksomheter.

Antall innbetalinger

Innbetalte beløp (kroner)