24.09.2021

En avgift uten mening?

Kvinne med faktura og paragraf

Tenker du sånn når du får avgiften for regionale verneombud i postkassen? Da vil vi gjerne vise deg at dette ikke stemmer.

For å ta historien til RVO-ordningen kort

RVO ble opprettet av partene og myndighetene for å bedre arbeidsmiljøstandarden i spesielt utsatte bransjer. Hos oss gjelder det renholdsvirksomheter, overnattingsteder og serveringssteder. Men det finnes også regionale verneombud i bygg- og anleggsbransjene. Felles for alle disse bransjene er blant annet at det er høy utskiftning, mange unge arbeidstaker, mange nasjonaliteter og store utfordringer med å jobbe systematisk og godt med helse, miljø og sikkerhet (HMS) på arbeidsplassen.

Hvem er regionale verneombud?

  • Vi er fagutdannet i ulike yrker for bransjene overnatting, servering, renhold
  • Vi har lang arbeidserfaring enten som kokk, servitør, renholdsoperatør, resepsjonist og/eller som leder innenfor vårt fagområde
  • Vi har erfaring som verneombud
  • Mange av oss er også utdannet innen HMS rådgivning

Avgiften er ikke frivillig

Avgiften er lovpålagt og altså ikke noe man kan velge å betale. Alle virksomheter i bransjen får hvert år en faktura for avgiften, som beregnes ut ifra lønnsutgiftene til virksomheten, men med en minstebeløp på 250 kr. Ved å betale denne avgiften bidrar du til å finansiere ordningen med regionale verneombud. Virksomheter som ikke har ansatte skal betale minstebeløpet 250 kr.

Så det store spørsmålet er da: Hva kan din virksomhet få igjen for disse pengene?

RVO kan helt konkret:

  • Forklare dere lover og regler rundt arbeidsmiljø på en enkel og bransjespesifikk måte
  • Vise dere hvordan dere kan jobbe systematisk og lett med dette på deres arbeidsplass
  • Lære dere hvilke risikoer som skal vurderes på en arbeidsplass og hvordan dere kan gjøre det
  • Få på plass et verneombud eller en vernetjeneste som fungerer
  • Bli med på en vernerunde
  • Holde veiledninger for deg og dine verneombud, mellomledere og/eller ansatte i en rekke temaer som for eksempel nattarbeid, trakassering og muskel- og skjelettplager.
  • Tilby verneombudene støtte og påfyll via verneombudsforum
  • Svare på spørsmål dere måtte ha innen helse miljø og sikkerhet
  • Dele nyttige råd og tips, fagstoff, nettsider, hjelpemidler og verktøy som akkurat dere kan ha bruk for

Det er også opp til dere hva dere får

Et godt arbeid med HMS vil bidra til en tryggere arbeidsplass for dere, med mindre sykefravær og økt lønnsomhet. Det koster ikke dere en krone mer enn avgiften om vi kommer en eller fem ganger inn i deres virksomhet for å bistå dere.

Så kan dere selvsagt velge å bare betale pengene og irritere seg over det. For så å vente på at et regionalt verneombud kanskje, eller kanskje ikke, kommer innom. Men hvis dere ønsker å få ting på plass så benytter dere den muligheten dere har til å få den hjelpen akkurat dere trenger. Ta kontakt med oss, og sørg for at dere får mest mulig igjen for de pengene dere likevel må bruke.

Dette gjør dere

Finn ut hva deres bedrift ønsker hjelp/veiledning til.
Ta kontakt med det regionale verneombudet der dere holder til og lag en avtale for et besøk.
Oppdater dere på våre nettsider eller vår Facebook-side.
Dersom du fremdeles er usikker, ta kontakt for en prat! Så kan vi sammen finne ut hvordan vi kan hjelpe dere på best mulig måte.

Helt til slutt

Regionale verneombud bidrar til gode arbeidsplasser med flere seriøse aktører i bransjene overnatting, servering og renhold.

Vi er her for dere!