meny
Illustrasjonsbilde RVOer foran stillas.

Årsrapport fra regionale verne­ombud for bygge­bransjen

Når året startet pekte alle piler i bransjen nedover, og alt tydet på at situasjonen fra andre halvår skulle forsterke seg gjennom året. Dette viste seg å stemme, med vesentlig færre igangsatte boligprosjekter og et hyttemarked som ligger i dvale. Det vi imidlertid ser er at det har blitt en dreining over på mindre rehabiliteringsarbeider i privatmarkedet.

Gjennomførte virksomhetsbesøk

4691

Med virksomhetsbesøk menes summen av alle virksomheter som er besøkt på de ulike arbeidsplassene vi har vært. Det kan innebære at det er gjort flere virksomhetsbesøk i samme virksomhet, gjennom at de er påtruffet på flere arbeidsplasser.

Det er gjennomført vesentlig flere virksomhetsbesøk i 2024 enn tilfellet var i 2023 (3434). Slik vi ser det er det tre hovedgrunner. Vi var klar over at 2024 kom til å bli et tøft år i bransjen. Vi startet derfor en prosess ved utgangen av 2023 for å finne måter hvor vi kunne øke vår aktivitet ute på tross av markedssituasjonen. Her har alle RVO bidratt for å nå resultatet vi har oppnådd. Det har også blitt ansatt to nye regionale verneombud i løpet av året, disse har kommet godt i gang og er fine bidragsytere i kollektivet. Den tredje hovedgrunnen er at registreringssystemet er blitt videreutviklet med tanke på brukervennlighet. Dette, i kombinasjon med at vi stadig utvikler bedre prosedyrer for registrering, medfører at den enkelte bruker mindre tid på å registrere utført aktivitet.

Antall virksomheter stanset i arbeidet etter arbeidsmiljøloven § 6-3

866

Dette er økning fra 2023 (776). Ser en dette i sammenheng med en vesentlig økning i antall besøk viser tallene for 2024 (18,5 %) en nedgang i andel virksomhetsbesøk med stans mot 2023 (22,6 %). Vi stanser kun arbeid som medfører umiddelbar fare for liv og helse. RVO kan også kun stanse arbeid på arbeidsplasser som ikke er omfattet av en verneombuds­ordning i tråd med regelverket. Dette betyr at der RVO ikke har slik myndighet og kommer over arbeidsutførelse som vurderes å medføre umiddelbar fare for liv og helse, må RVO ha dialog med lokalt verneombud eller arbeidsgiver for å få stanset det farlige arbeid. Slik stans kommer i tillegg til de 866 som RVO selv har stanset.

I 2024 har vi stanset 1935 arbeidsoperasjoner. Dette viser at virksomheter som stanses i arbeidet ofte blir stanset for mer enn ett forhold.

Graf 1: Sjekkpunkt med flest stans

Vi ser at det er arbeid med fare for fall, der konsekvensene kan bli svært alvorlige, som står for hoveddelen av stansene. For sager er det fare for alvorlige kuttskader, som følge av at vernet over sagbladet er tatt av, som er hovedårsak til stans.

«Vi stanser kun arbeid som medfører umiddelbar fare for liv og helse.»

Antall anmerkninger

6278

RVO registrerer ved sine besøk forhold som ikke tilfredsstiller krav i arbeidsmiljøloven og/eller forskrift. Vi gir da anmerkning på forholdet til virksomheten og anmoder disse om rette opp i forholdet. Det ble gitt 6278 anmerkninger ved våre besøk i 2024, noe som er vesentlig høyere enn de 4487 anmerkningene som ble gitt i 2023.

Graf 2: Utvalg av anmerkninger

Økningen kan i stor grad forklares med flere virksomhetsbesøk.

I tillegg til anmerkningene har RVO vurdert 25.350 forhold der det ikke har vært noen avvik å anmerke.

Vernetjenesten

Det er registrert verneombud hos 1979 av virksomhetene vi besøkte. Verneombudet var til stede ved 473 besøk. Av de besøkte virksomhetene med plikt til å velge verneombud hadde 579 ikke det, og de fikk anmerkning på dette.

Graf 3: Registrering verneombud

Når det gjelder hvordan vernetjenesten fungerer er gjennomgående tilbakemeldinger fra RVO bygg at det er store og uoversiktlige verneområder. Det er ofte begrenset med tid til å følge opp vervet som verneombud. Verneombudet er ofte lite involvert i planlegging av arbeidet.

Inntrykket er også at det er mange som er klar over endringen i hvilke virksomheter som må velge verne­ombud. Vi treffer mange nye verneombud ute. Det viser seg altfor ofte at disse ikke har fått tilstrekkelig opplæring. Det er derfor gitt mye veiledning til disse i inneværende år om hvordan de skal utføre vervet sitt ute i det daglige. Mange er ikke blitt satt i stand til å gjennomføre enkle risikovurderinger eller å iverksette tiltak.

Veiledning

Regionale verneombud for bygg legger stor vekt på veiledning ved sine besøk. Vi veileder arbeidstakere og virksomheter. Ved virksomhetsbesøk der verneombudet er til stede er dette en viktig del av arbeidet. Det oppleves også at dette blir satt stor pris på. Vi veileder muntlig hvor det er stort fokus på å finne løsninger som er «gode nok». Vi deler også ut egne veiledningsbrosjyrer og legger ved lenke til nettsiden vår som viser til brosjyrene. I 2024 er det i 2878 besøk blitt delt ut opptrykt veiledningsmateriell eller gjennom elektronisk lenke i besøksrapport. Det er da delt ut en eller flere brosjyrer.

Tabell 1: Antall personer som har fått veiledning, fordelt på tema

VeiledningstemaAntall deltakere
Ergonomi1431
Fallsikring1685
HMS2462
Risikovurdering1291
Arbeid med stillas2174
Arbeid i høyden2108

Kurs, seminarer og samlinger gjennomført av RVO

Det er blitt gjennomført kurs på følgende områder: 40 timers grunnopplæring arbeidsmiljø, asbestsanering og koordinatorskolen.

Tabell 2: Antall kurs, fordelt på tema

Type kursAntall kurs
40 timers grunnopplæring arbeidsmiljø4
Asbestsanering5
Koordinatorskolen4

Kurs, seminarer og samlinger for RVO

De regionale verneombudene plikter å gjøre seg kjent med de regler om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø som gjelder for bygge- og anleggsvirksomhet. I 2024 ble den årlige fagsamlingen gjennomført på Røvær. Hovedfokuset på samlinga var bla. enhetlig gjennomføring av registrering og virksomhetsbesøk. Vi hadde også besøk av lokalt nettselskap for å øke kompetansen på midlertidige elektriske anlegg på byggeplasser.

Vi hadde også en todagers samling på høsten. Den ene dagen her var en felles fagdag med Arbeidstilsynet.

Ola R. Heramb
RVO-koordinator for bygg
Illustrasjonsbilde av forberedelser av fallsikring