meny
Gruppebilder av RVO-ene i anleggsbransjen

Anleggs­bransjen – års­rapport fra Norsk Arbeids­mands­forbund

RVO-ene skriver i sine rapporter at mye innleie kan utfordre virksomhetenes mulighet for å bygge sikkerhetskultur i egen virksomhet.

Situasjonsbeskrivelse

I Troms og Finnmark har aktiviteten i 2017 vært bra. Mange større prosjekter går mot slutten, blant annet flere tunnelprosjekter. Veiprosjektet på Skjervøy pågår fortsatt og det er flere entrepriser på gang, blant annet et stort vei- og moloprosjekt i Sifjord på Senja.

I Nordland er den generelle aktiviteten som tidligere år. Det er et stort fokus på utbygging av infrastrukturen i området, det er derfor å anta at aktiviteten vil øke i tiden fremover. Bodø, Rana og deler av Helgeland har størst aktivitet i tillegg har Ofoten hatt en stor økning i aktiviteten, i hovedsak innenfor klargjøring for boligbygging og kommunaltekniske anlegg. Mange arbeidstakere er fortsatt sysselsatt i utbyggingen av E6 gjennom Nordland. Denne utbyg­gingen har ført til at mange lærlinger fra både Nord-Norge og lenger sør i landet er i full gang med sine lærekontrakter på disse prosjektene. Det er generelt god sysselsetning i området.

Begge Trøndelagsfylkene har hatt god aktivitet i 2017. På Ørlandet kampflybase er mye av arbeidet som har blitt utført anleggsarbeid. Dette område har også store veiutbygginger av ny E6. I tillegg bygges det vindmøllepark i Åfjord og flere kommuner har forbedret sine vann- og avløpsanlegg.

I Møre og Romsdal har vi i 2017 sett økt aktivitet. Den største aktiviteten er i byene, Ålesund og Molde. I likhet med andre deler av landet er det en del tunnelrehabilitering. Samtidig er det store anleggsprosjektet på fylkesvei 659 Nordøyveien i startfasen. Som mange tidligere år har det i 2017 vært mange virksomheter som baserer vinterdriften hovedsakelig ved snøbrøyting.

I Sogn og Fjordane har det vært mye aktivitet. Spesielt høy aktivitet har det vært innenfor nye kraftverk og veibygging. I dette området er det ikke registrert permitteringer i bransjen, kun ansettelser.

I Hordaland har det vært stor aktivitet på både mindre og større prosjekter. De fleste besøkene har vært hos små og mellomstore virksomheter. I 2017 har det vært en merkbar endring i etterspørselen fra virksomheter og deres ansatte om hjelp til HMS-arbeidet.

I Rogaland har aktiviteten for de mindre virksom­hetene vært noe lavere i 2017, selv om det er variasjoner mellom de ulike områdene. De store anleggsprosjektene går fremover, og det store veiprosjektet, Rogfast, er i oppstartsfasen.

Agderfylkene har for 2017 hatt god aktivitet, og etterspørselen etter arbeidskraft er stor. Utbyggingen av E18 ved Arendal er et stort prosjekt som krever mye ressurser. Mange små maskinentreprenører er leid inn til hovedentreprenør på dette prosjektet. I tillegg har Statnett flere prosjekter pågående i Tonstad-området.

Det har også for Buskerud vært stor aktivitet i 2017. Det er blant annet flere veientrepriser på E134 på Kongsberg. Infrastruktur utbedres og dette er også positivt for andre områder. Det graves og klargjøres hyttetomter i de fleste av hytteområdene i fylket. Spesielt stor aktivitet er det på Geilo og på Vegglifjell. Også i dette området har kontraktene blitt større, og i mange tilfeller kjemper de mellomstore virksomhetene om delentreprisene. De små leier seg ut med maskiner og mannskap. Det har vært noen oppsigelser på bakgrunn av tapt anbud, men det kan virke som om de som har mulighet til å pendle får mulighet til arbeid andre steder.

Oslo har hatt stor aktivitet i 2017. Aktiviteten har vært spesiell stor på grunn av utbyggingen av Follobanen, som delvis berører Oslo i tillegg til arbeidet som utføres i Bjørvika. Generelt er det stor aktivitet i hovedstaden og det har kommet inn flere virksomheter med utenlandske arbeidstakere. RVO-ene opplever en del virksomheter som mangler dokumentasjon. Det meldes også tilbake om språk­utfordringer. I alt virker sysselsetningen god i Oslo.

Til tross for at siste parsell av E18 gjennom Østfold er åpnet, fortsetter aktiviteten i fylket å være svært høy. Det har ikke foregått noen store utbygginger i distriktet ved utgangen av året, likevel har små og mellomstore virksomheter sikret seg tilstrekkelig med nye oppdrag for nærmeste fremtid. Det er stor etterspørsel av maskinkjørere og anleggsarbeidere.

Det har vært en del aktivitet i Akershus i 2017 i likhet med tidligere år. Nett- og kabelselskaper har utført mye arbeid på kabel- og fiberlegging. Det er også bra aktivitet når det gjelder kommunaltekniske anlegg. RVO-ene registrerer mye bruk av innleie. De melder i sine rapporter at det kan være på grunn av byggherrenes begrensing av kontraktsledd at det i noen tilfeller fører til mye innleie. Det er også registrert ulovlig innleie, hvor virksomheter som selv er innleid, igjen leier inn arbeidstakere. Dette resulterer i ut­fordringer med HMS-arbeidet, spesielt siden samhandlingen mellom virksomhetene blir en stor utfordring. RVO-ene skriver i sine rapporter at mye innleie kan utfordre virksomhetenes mulighet for å bygge sikkerhetskultur i egen virksomhet.

I Hedmark og Oppland har det vært varierende aktivitet det siste året. I Gudbrandsdalen er de store veiprosjektene ferdigstilt. På Hedmarken er arbeidet med de to nye strekningene på E6 startet opp. I Valdres er det to store veiprosjekter satt i gang, et i Bagn og et på Filefjell. Det har vært stor satsing på fiberlegging i fylkene og mange små virksomheter fra store deler av landet har vært engasjert i dette arbeidet. I år som tidligere år er det mange som har vært sysselsatt i forbindelse med hytteanlegg. RVO-ene melder i sine årsrapporter at de registrerer mange enkeltpersonforetak på sine besøk.

For entreprenørene i Vestfold og Telemark var vinteren 2017 veldig god, da det var mildt og lite snø og fylkene har hatt mye veiutbygging. Det er utført både små og store jobber i kommunal regi. Innenfor hytte- og boligbygging er det både utvidelse av eksisterende områder og nye felt som blir klargjort for bygging. Det ligger til rette for bra aktivitet og god sysselsetning det neste året også. RVO-ene melder i sine rapporter at det er en økning i pendlere. RVO-ene melder også om at mindre virksomheter har signalisert at det kan være utfordrende å få ansatt arbeidstakere med fagbrev og erfaring.

Personalsituasjon

Det har i 2017 vært noen få kortere sykmeldinger.

Gjennomførte kompetanseutviklingstiltak

Kurs, seminarer osv. for RVO-ene

Arctic Entrepreneur som MEF arrangerer årlig på Gardermoen har relevante temaer som er nyttige for RVO-ene.

Det har vært møter og samlinger med Arbeidstilsynet, der ulike temaer har vært diskutert. Flere av RVO-ene har deltatt på workshoper hos Arbeidstilsynet og hos Maskinentreprenørenes Forbund. Workshopene har inneholdt tema som: «Hvilke grep må vi ta for å jobbe i høyden», «Grav trygt – grøfter og byggegroper», «Når ulykken skjer» og «Menneske og maskin».

HMS-konferansen hadde i 2017 som tidligere år mange lærerike temaer. Ellers har det vært deltagelse på ulike kurs og konferanser; grøftekurs, internkontrollkurs, kurs hos AKAN, sprengings­konferanse i Bodø, asbestkurs, stillaskurs, sensorkurs for fagprøver, ILO-konferanse, sprengningskurs hos Statens Vegvesen, sprengingsdagene NFF.

Kurs, seminarer osv. av RVO-ene

De fleste RVO-ene har bidratt med ulike former for opplæring ved å holde kurs og foredrag. RVO-ene har veiledet virksomheter, skoler, kommuner, og byggherrer, bidratt på workshoper og nettverkssamlinger der ulike etater har vært representert. RVO-ene har holdt presentasjoner innen grøfte­arbeid, byggherreforskriften, menneske og maskin og verneombudets rolle. Som tidligere år har to av RVO-ene deltatt som sensor ved oppkjøring for fagbrev innenfor maskin. Noen av RVO-ene har sammen med OKAB holdt foredrag på skoler og lærlingsamlinger.

Gjennomførte arbeidsplassbesøk

Antall besøk på anleggs-/byggeplass:

3562

Måltallet som ble satt for 2017 var 3055 arbeidsplassbesøk. I 2017 ser vi en økning av anleggsbesøk, og ved årets slutt var det foretatt 3562 besøk. Dette er det høyeste besøkstallet RVO-ene i anleggsbransjen har hatt i løpet av ett år. En mild vinter var en medvirkende årsak til at entreprenører fikk god drift store deler av året.

Registrerte stans

Antall stans etter arbeidsmiljølovens § 6-3:

111

Fordelingen på ulike stansingsgrunnlag

Fordelingen på de ulike stansingsgrunnlagene i 2016 og 2017

Det har i 2017 vært en økning i antall stans. Det er nå tilbake på nivå med tallene fra 2015 etter en nedgang i 2016. Antall stans fordeler seg på mange poster. Størst enkelttall finner vi registrert på andre poster med 25 stans. Dette er en dobling fra 2016. Selv om RVO-ene melder om betydelig forbedring angående adkomst/rømningsvei, ligger dette punktet på toppen av listen for stans. Andre årsaker til stans er personsikring, nødstopp, lagring av gravemasser, utforming av enderekkverk, forankring/avstiving, adkomst og sikker bruk av stilas, veltesikring og sertifisering/kontroll.

Registrerte gjengangere av påviste feil/mangler

Registrerte gjengangere av påviste feil/mangler på de ulike grunnlagene i 2016 og 2017

Fordelingen av registrerte gjengangere i 2017

Totalt: 1956

Registrerte mangler i 2017 er 1956. Dette er en økning på 88 avvik. Noe av grunnen kan være at RVO-ene har flere registrerte arbeidsplassbesøk. I år som tidligere år er det manglende HMS-kort som topper listen for mangler. RVO-ene melder allikevel om en marginal nedgang. Det er dessverre høyt avvik på tilgang på personalrom. En registrering på 230 tilfeller som er en økning på 95 fra 2016. Manglende risiko­vurdering havnet på 154 tilfeller som er en nedgang på 48 fra året før. Mangel på sertifisering/kontroll er fortsatt høyt, men RVO-ene melder om en nedgang. Andre mangler som går igjen er dokumentert sikkerhetsopplæring, dokumentasjon fører, annen ordning, verneombud og utstyrsspesifikk opplæring.

Rapportene fra RVO-ene viser at det fortsatt er de mindre virksomhetene som har størst forbedrings­potensialer. RVO-ene melder om at de ser forbedringer hos små virksomheter som har vært inne på større prosjekter, der det stilles særlige krav til det daglige HMS-arbeidet.

RVO-ene mottar mange gode tilbakemeldinger på veiledningen de gir. Dette kommer blant annet frem av spørreundersøkelsen som ble foretatt hos virksomhetene i 2016/2017.

Spise/skiftebrakker og sanitærforhold

Antall manglende personalrom

230

Det har dessverre ikke vært noen bedring når det gjelder spise-/skiftebrakker, RVO-ene melder om at situasjonen er verre enn tidligere år. RVO-ene har registrert manglende personalrom 230 ganger. Dette er en økning på 95 avvik fra 2016. Når det gjelder toalett, spiserom og vaskerom er det en bedring i positiv retning, men samlet sett er det en forverring på 39 avvik. Dette er en tilbakevendende utfordring. Det ser dessverre ikke ut som vi får noen vesentlig forbedring på dette området før regelverket blir mer i tråd med dagens standard.

Samarbeid mellom de regionale verne­ombud og Arbeidstilsynet

Samarbeidet med de regionale verneombud i Fellesforbundet er i de fleste tilfeller gjennomgående godt. Samarbeidet med Arbeidstilsynet er også i hovedsak godt og konstruktivt. Ved noen tilfeller opplever RVO-ene at ventetiden er noe lang før de får tilbakemeldinger på ulike saker. Ved noen få geografiske steder får ikke RVO-ene tilbakemeldinger i det hele tatt. Dette kan muligens ha noe med hvilke områder i arbeidslivet Arbeidstilsynet prioriterer i de ulike regionene.

Avsluttende kommentarer

I 2017 har RVO-ene holdt foredrag innen HMS hos byggherrer, for skoler, virksomheter og på lærling­samlinger. Det kan være et positivt bidrag for lærlingenes fremtidige HMS-fokus at de får kjennskap til ordningen og RVO-enes virke tidlig i karrieren. RVO-ene melder i sine rapporter at de fortsatt er bekymret for utviklingen med lange skift og omfattende bruk av nattarbeid på samferdselsprosjekter.

RVO-ene får mange gode tilbakemeldinger etter arbeidsplassbesøk. Det har vært noe utålmodighet blant RVO-ene angående oppfølging av problematikken rundt bevegelige deler på borerigger.

Bilde av signatur
Steinar Rindhølen
Leder for regionale verneombud i anleggsbransjen