26.08.2021

Kan du tenke deg å ta fagbrev som renholdsoperatør?  

To glade renholdere

Med fagbrev står du sterkere i arbeidslivet. Du får verdifull innsikt i renhold som fag og du vil bli tryggere på arbeidet du utfører. Du kan også få bedre betalt.

RVO bidro i opplæring til fagbrev

Da AOF Østfold startet teorikurs til fagbrev som renholdsoperatør sist høst ble regionalt verneombud Steve Mutch invitert inn for å snakke med klassen om helse, miljø og sikkerhet (HMS). Steve lærte en ivrig gjeng om kartlegging, rutiner, rettigheter og plikter for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Steve fortalte også om viktigheten av å risikovurdere arbeidsplassen. Spesielt viktig har det blitt med tanke på koronapandemien og den smitterisikoen det kan utgjøre for en renholder om man ikke har gode rutiner på plass.

“Hva slags sko burde jeg bruke?”, “Må jeg bruke verneutstyret jeg får utdelt?”- klassen var veldig engasjert. Det ble diskutert utstyr, arbeidstid, arbeidsplaner og tidsbruk. Også pausene ble brukt til fagprat og diskusjoner. Det er ikke ofte man får muligheten til å snakke sammen og dele erfaringer med andre som jobber med renhold samtidig som man lærer masse nytt. Her hadde alle har noe av å lære av hverandre også, på tvers av arbeidsplass, språk og geografi. Det var stor enighet om at det var veldig nyttig og lærerikt å delta på slike samlinger.

Hva inneholder opplæringen?

Som faglært renholdsoperatører kan arbeidet variere fra spesialrenhold på operasjonsstuer til rengjøring av fly, produksjonslokaler og daglig renhold av kontorbygg. Ved å ta fagbrev får du blant annet opplæring i:

  • Rengjøring og vedlikehold av alle typer overflater
  • Valg og bruk av riktige kjemikalier og metoder
  • Riktig bruk av maskiner
  • Gode arbeidsteknikker/ergonomi
  • Planleggingsverktøy
  • Bruk av moderne teknologi
  • Gjeldende lover og regler

Som renholdsoperatør har du også mulighet å lære bort faget til andre ansatte i bedriften. Dette skaper trygghet hos de ansatte, men også hos kunden.

Veien til fagbrev

Veien går via fylkeskommunen. Søk på fagbrev og ditt fylke for eksempel «fagbrev Viken» å se hva som gjelder der du bor.

Disse stegene må du gjennom

  1. Gjennomført teorikurs. Her finnes det mange forskjellige modeller å velge blant.
  2. Bestått teorieksamen. Eksamen avlegges som privatist. 
  3. 5 år variert og godkjent praksis.
  4. Og til slutt en praktisk fagprøve.

Teorikurs til fagbrev - gratis

AOF er blant dem som tilbyr teorikurs, men det finnes flere som tilbyr den teoretiske opplæringen.

Akkurat nå er teorikursene er gratis for deg som jobber med renhold innen reiselivsnæringen. Kursavgiften i sin helhet dekkes av Kompetanse Norge, dette inkluderer også pensumlitteratur. De tilbyr også digitale klasserom for deg som ikke har mulighet til å møte opp fysisk.

Hvis du ikke jobber innen reiselivsnæringen, men er medlem av fagforening, har du mulighet å søke studiestipend fra dem. Noen arbeidsgivere sponser sine ansatte med fagbrev, men da må du vanligvis fortsette å jobbe der i en gitt periode etter at du har fått fagbrevet.   

Kan dette være noe for deg? Snakke med din leder om mulighetene.

Du kan også kontakte RVO, så hjelper vi deg videre. 

RVO Steve snakker om HMS i renholdsbransjen for deltakere på AOF Østfold sitt fagbrev teorikurs