meny

Årsrapport 2024

Forord

De regionale verneombudene (RVO) gjør en viktig jobb hver dag i overnattings-, serverings- og renholdsbransjene (HRR). I 2024 gjennomførte de regionale verneombudene (RVO) 2442 besøk til virksomheter. Det er en økning på hele 56 % fra 2023. Av de besøkte virksomhetene har flere enn tidligere valgt å etablere en vernetjeneste.

I 2024 var hovedmålet å nå virksomheter som er påvirket av de nye endringene i arbeidsmiljøloven, som trådte i kraft 1. januar 2024. Disse endringene inkluderer krav om verneombud for virksomheter med 5 ansatte og arbeidsmiljøutvalg (AMU) for virksomheter med 30 ansatte. Der er positivt at RVO erfarer økt kjennskap til kravet om verneombud for virksomheter med fem ansatte. Det er samtidig bekymringsfullt at verneombud i virksomheter med færre enn ti ansatte ofte blir utpekt uten å ha nødvendige HMS-kunnskaper eller interesse for vervet. Mange av de besøkte virksomheter følger heller ikke opp HMS-arbeidet godt nok bl.a pga. manglende kompetanse. RVO erfarer videre at bedriftshelsetjenester (BHT), som er en viktig samarbeidspartner og pådriver for virksomhetenes systematisk HMS-arbeid, benyttes i liten grad til det forebyggende arbeidet.

Men situasjonen er heldigvis ikke bare negativ. RVOene påtreffer også virksomheter som jobber målrettet med HMS og arbeidsmiljøet og som, til tross for utfordringer, gjør en innsats for å forbedre HMS-arbeidet. Det er flere eksempler på hvordan et godt samarbeid mellom RVO og én virksomhet kan løse HMS-utfordringer på arbeidsplassen. Et slikt eksempel er fra en togstasjon i Norge, hvor RVO-renhold ble oppmerksom på utfordringer renholderne møtte i sin arbeidshverdag. RVO måtte stanse farlig arbeid på grunn av manglende sikkerhet mellom togsporene. I perioden uten verneombud trådte RVO midlertidig inn som verneombud for renholderne. Med hjelp fra RVO har virksomheten nå etablert vernetjeneste, og virksomhetene på arbeidsplassen jobber i felleskap med en overordnet risikovurdering. Les hele historien på side 24.

RVO har en utfordrende oppgave i å påvirke virksomhetene til å etablere en godt fungerende vernetjeneste og godt systematisk HMS-arbeid i bransjer med utfordringer.

RVO har en utfordrende oppgave i å påvirke virksomhetene til å etablere en godt fungerende vernetjeneste og godt systematisk HMS-arbeid i bransjer med utfordringer.

Mange virksomhetsbesøk og stort engasjement gjør meg overbevist om at RVO hver dag gjør en forskjell i de virksomhetene de besøker.

Fondsstyret skal sikre at ordningen har en forsvarlig økonomi, egenkapital og likviditet i forhold til risiko og omfang av RVO aktivitet. Resultatregnskapet for 2024 viser at fondet mottok mer avgiftsinntekter og hadde lavere driftskostnader enn budsjettert, og med det oppnådde et årsoverskudd på 2,3 millioner kroner, med en egenkapital på 36 millioner kroner per 31.12. Det er gledelig at ordningen fortsatt har en solid økonomi og forsvarlig egenkapital, noe som gjorde det mulig for Fondsstyret å redusere avgiftssatsen i 2024, og avgiftssatsen er ytterligere redusert i 2025. Fondsstyret er opptatt av å finne en balanse mellom å støtte virksomhetene i HRR-bransjene som finansierer ordningen, RVO-aktivitet og sikre ordningen økonomisk stabilitet og bærekraft.

Jeg vil takke alle regionale verneombud, medarbeidere i sekretariatet, kollegaer i Fondsstyret og øvrige samarbeidspartnere, for deres utrettelige innsats og engasjement i 2024.

Til slutt håper jeg at årsrapporten vil bidra til økt bevissthet om viktigheten av et systematisk HMS-arbeid og innsatsen RVO gjør for et trygt og sikkert arbeidsmiljø for både arbeidsgivere og arbeidstakere. Jeg oppfordrer alle til å lese rapporten og reflektere over de funn og resultater som presenteres av RVO i deres årsrapport.

Bilde av Ørnulf Halmrast
Ørnulf Halmrast
Leder av Fondsstyret