09.09.2022

Trenger vi egentlig verneombud?

RVO i prat med verneombud

Det er krevende å drive en bedrift. Det skal være lønnsomt, det er alltid noe som må fikses, og ikke minst er det mange lover og regler å forholde seg til.

En av disse lovene er arbeidsmiljøloven kapittel 6, der står det bl.a. om plikten til å velge verneombud. Hovedregel er at det i alle virksomheter skal velges verneombud, men ved virksomhet med mindre enn 10 arbeidstakere kan partene skriftlig avtale en annen ordning, herunder at det ikke skal være verneombud ved virksomheten. Men, selv om dere er mindre enn 10 ansatte, er det alltid lov å være bedre enn minimumskravet.

Hva er egentlig vitsen med verneombud?

Verneombudet gjør en viktig jobb, både for leder og ansatte. God opplæring og ikke minst tid er viktig for at verneombudet skal kunne utføre vervet på forsvarlig måte. Det er også viktig at leder og verneombud samarbeider godt.

Hvorfor skal du som eier av en bedrift være nødt til å bruke tid og penger på å lytte til verneombudet og ansatte som kanskje bare er i bedriften i en kort periode? Og som ikke har noe mer eierskap til bedriften annet enn at det er en jobb å gå til?  

Dette er et helt logiske og legitime spørsmål, men om vi snur litt på det.

Føler du deg av og til litt alene om å måtte forstå lovverket? Merker du at det er noe som murrer blant de ansatte som du ikke helt klarer å få tak på? Eller får du aldri tilbakemeldinger om at utstyr er ødelagt, at noe mangler eller at folk ikke har fått nok opplæring?

Vel, et verneombud kan faktisk være løsningen du trenger! Et godt verneombud kan være det talerøret for de ansatte som nettopp din bedrift trenger. Verneombudet kan si ifra hva som rører seg i arbeidsmiljøet, hva som fungerer, og hva som eventuelt må rettes opp. Verneombudet kan være en sparringspartner og en god støttespiller for deg som leder. Slik blir det lettere for deg å treffe avgjørelser i både smått og stort som kan gjøre hverdagen lettere for deg og dine ansatte.

Ja det koster, både i tid og penger. Det koster alltid noe å investere, men gevinsten kan være større enn du tror.

Sammen med verneombudet kan du skape en god og trygg arbeidsplass.  Det er bra for dine ansatte og det vil merkes av kundene dine, ergo bra for businessen også. God HMS er god økonomi og kan gi et konkurransefortrinn!

Hvem kan hjelpe dere?

Om du ønsker hjelp og veiledning for å få valgt verneombud eller verneombudets rolle - ta kontakt med ditt regionale verneombud.

Vi arrangerer også verneombudsforum, en møteplass for verneombud i bransjen og der målet er å gi deg kunnskap og verktøy i din rolle som verneombud. I tillegg ønsker vi å skape en uformell arena hvor verneombud i samme bransje kan utveksle erfaringer og bli kjent med andre verneombud.

Tirsdag 11. oktober arrangerer vi digitalt verneombudsforum på Teams for verneombud som jobber innen overnatting-, servering- eller renholdsbransjen. Verneombudsforum er gratis. Meld deg på verneombudsforum .