20.10.2023

RVO gratulerer alle kokker med dagen!

Stolt kokk

Fredag 20. oktober er kokkens dag. Denne dagen ble markert for første gang i 2004. Det var den daværende presidenten i the World Association of Chefs’ Societies, Bill Gallagher, som tok initiativet. Han syntes det var på sin plass å feire kokker over hele verden. Det synes vi også!

Takk

Vi i regionale verneombud ønsker i dag å takke kokkene for jobben de gjør. Kokker jobber til alle døgnets tider, både hverdager, helger og helligdager. Vi vil benytte anledningen til å sette søkelyset på at også de som jobber på kjøkkenet, skal ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

Kokkenes arbeidsvilkår

Mange kokker blir ikke gamle i gamet, for kokkeyrket kan være krevende. Derfor er det viktig at de kokkene vi allerede har, har gode arbeidsvilkår. I den forbindelse har RVO noen gode tips til alle kokker, og alle som har en kokk som ansatt.

  • Kokker skal ha god opplæring.

  • Kokker skal ha godt og riktig utstyr.

  • Kokker må få tilstrekkelig med pauser og hvile.

  • Arbeidet på kjøkkenet må organiseres godt.

Det får vi motiverte og friske ansatte av, og vi har bruk for alle som én.

Kokkemangel

Det er mangel på faglærte kokker. Slik har det vært lenge, men det ble ekstra tydelig etter pandemien, for da hadde mange kokker forsvunnet ut av bransjen for godt. I sommer ble flere spisesteder tvunget til å holde stengt oftere enn de egentlig ville, på grunn av mangelen på arbeidskraft i hotell- og restaurantbransjen. Dette gjelder ikke bare for Norge, det er et problem i hele Europa.

Logo: Growing great Chefs

Årets tema

Temaet for årets markering av kokkens dag er «Growing Great Chefs». Målet med denne internasjonale kampanjen er å vekke barns nysgjerrighet, kreativitet og kjærlighet til mat, og på den måten inspirere også kommende generasjoner til å gå inn i kokkeyrket.

Hvordan kan du hylle kokken?

Du kan gå ut og spise, rose kokkene litt ekstra, kanskje gi litt raust med tips? La kokkene få vite at du setter pris på den jobben de gjør!

Gratulerer med dagen, alle kokker!