10.06.2022

Renholdsbransjen i utvikling

4 RVO-er i renhold på fagmessen Interclean

I midten av mai ble den internasjonale fagmessen Interclean Amsterdam arrangert. Regionale verneombud innen renhold var til stede i Amsterdam for å se hvilken utvikling det har vært i bransjen de siste årene.

Interclean Amsterdam er en av verdens største fagmesser innen renhold, vedlikehold og fasilitetsstyring. Med sine 669 utstillere og over 25.000 besøkende fra 127 land er dette en skikkelig godbit for bransjeinteresserte.

Utstyrsutvikling i renholdsbransjen

Viktigheten av et godt inneklima og korrekt renhold ble satt i fokus under pandemien noe som også gjenspeiler seg hos produktutviklerne i renholdsbransjen. Noen av de største utfordringene i bransjen er muskel- og skjelettplager blant renholderne, samt et stort press på økonomisk bærekraft.  RVO opplever at leverandørene av produkter og utstyr til renholdsbransjen tar dette på stort alvor.

Nye hjelpemidler for å lette arbeidet for renholdere som jobber i høyden var en av de tingene regionale verneombudene la merke til hos flere utstillere. Bruk av karbonfiberstang og andre tekniske hjelpemidler har blitt mer utbredt innen daglig renhold, og for de som jobber med annet fasadrengjøring. Dette vil kunne være med å forbygge muskel- og skjelettplager som er et utfordringsbilde i bransjen, forskning viser at 2 minutter med arbeid over skulderhøyde øker fraværsrisikoen med 14%.

Bruk av både ryggstøtte og bakkestøtte gjør at renholderne får minimal belasting på kroppen og de kan stå trygt på bakken og utføre jobben sin. Bruk av prismebriller gjør at renholdere slipper å bøye nakken for å se oppover, personen trenger bare å se rett frem, så gjør brillene resten.

Maskinene gjør også sitt inntog i fasaderengjøring.  På messen fikk RVO-ene demonstrert en prototype på en drone som skal kunne rengjøre vinduer og fasade i høyden med en arbeidsbredde på ca. 120cm. Da kan renholderen operere maskinen fra bakken, uten å risikere fall. Dette var imidlertid en prototype som ikke var ferdig utviklet, så en praktisk demonstrasjon ble det ikke – men kanskje er dette fremtiden for vinduspussere?

Gulvmaskinene er blitt mer mer robotisert og kommer nå med laserstyrt sensorteknologi som har den fordelen at du ikke må programmere kartet i maskinen. Ved bruk av laser kan maskinen selv kartlegge areal som skal rengjøres. Tidligere var robot gulvmaskiner tilpasset store arbeidsområder, men i dag produseres maskiner også for mindre arbeidsområder. Maskinleverandør opplyser at sensorteknologi også skal gi bedre maskinutnyttelse, ved bl.a. å avdekke om maskinen brukes i henhold til oppsatt plan. Det er viktig med god informasjon om hvorfor sensorteknologi tas i bruk, det kan oppfattes som overvåkning av ansatte

Elektrifisering av renholdsbransjen

At renholdsmaskiner går på strøm er ikke en nyhet, men i likhet med at biler og andre kjøretøy blir batteridrevne, så har bransjen kastet seg på og ser på løsninger både med batteridrevne kostebiler og renholdsmaskiner.

Maskiner som fjerner tyggegummi var tidligere drevet på gass, men har nå kommet med batteripakker. Dette er en del av det grønne skiftet i bransjen, og som en god konsekvens blir støyen fra maskinen betydelig redusert for den som bruker maskinen.

Også skuremaskiner er kommet som tråløse modeller. Hvorvidt kapasiteten på batteriene er god nok i forhold til god arbeidsflyt, skal ikke vi bedømme, men muligheten er der.

Det må også nevnes at skuremaskinene begynner å skifte form. Hvor mange ganger har du ikke skuret et gulv og måtte ta hjørnene eller kantene manuelt med en pad? Vel, den tiden er forbi. Flere leverandører kommer nå med firkantete maskiner, som bruker vibrasjon for bedre resultat ved oppskuring. Håndtakene på disse maskinene er utformet med vibrasjonsreduserende innretninger slik at brukeren ikke skal få vibrasjonskader ved bruk.

Renhold i fremtiden

Utstillerne på messen presenterte mange måter å tenke nytt på, både innenfor maskinelt og manuelt renhold. Artikler som dispensere, såpe, papir og gulvmatter er noe forbrukerne ønsker å få ned kostnadene på. dette vises i form av at utviklerne legger til rette for smartere løsninger som sensorstyring og innretninger som er universale uavhengig av hvilke leverandører du bruker.

Godt arbeidsverktøy og god funksjonalitet var stort sett gjennomgående i alt utstyret som ble presentert på messen. Dette utstyret koster selvsagt penger, men dårlig effektivitet og høyt sykefravær er dyrere. Og man kunne dessverre se forskjellen i tilbudet og teknologien fra land hvor arbeidskraft er ekstremt billig.  Der velger man å ansette flere “armer og bein” fremfor å investere i utstyr.

Renholdsyrket blir av mange ikke anerkjent som en profesjon, og blir oppfattet som noe «alle» kan gjøre. Det å jobbe som renholder krever langt mer enn bare å håndtere en mopp. Det kreves blant annet at man også har innsikt i ny teknologi, økonomi, miljø, vedlikehold, byggenes bruksområder og logistikk. Og det krever mer planlegging enn mange tror.

15. juni i år er det den internasjonale renholdernes dag. Bli med regionale verneombud og løft denne faggruppen opp #serenholderen. Ønsker du besøk fra regionale verneombud – ta kontakt med RVO i ditt område