10.09.2021

NTNU satser stort på fagkunnskap - forebygging er ikke et fremmedord her

Renholder med mopp og rengjøringstralle

Renholdsyrket er en tung og stressende jobb og kan gi mye slitasje på kroppen. Ryggplager, smerter i armer og bein er utfordringer som dessverre er vanlig å få etter en stund i dette yrket, og det kan også føre til kroniske lidelser dersom man ikke tar utfordringene på alvor. RVO-ene, Eva Jenssen og Claudia Förster, har snakket med 3 ledere for NTNU Campusservice om hvordan de jobber forebyggende med dette. 

150 renholdere på NTNU

Ved NTNU skal til sammen 700.000 m/2 bygningsmasse driftes, vedlikeholdes og rengjøres. NTNU Campusservice, seksjon for bygningsdrift, har rundt 150 renholdere i sving for å holde byggingene rene til enhver tid. Her er renhold et viktig fag, og fagkompetanse er sterkt ønsket. Og med over 80 renholdere med fagbrev i renholdsfaget, står de faglig sterkt når vi snakker om profesjonelt renhold.

Hvordan klarer de å forebygge muskel- og skjelettplager i et tungt og belastende yrke?

RVO-ene, Eva Jenssen og Claudia Förster, har snakket med 3 ledere for NTNU Campusservice om hva deres nøkkel er til forebygging av slitasjeskader. Elin Sølberg (seksjonssjef bygningsdrift), Monica Nygård (driftsplanlegger, prosessleder og ansvarlig for fagopplæring renhold) og Wenche Karlseng (områdeleder). I artikkelen ønsker vi å oppsummere deres vei til best praksis når det gjelder forebygging.

Smart å satse på fagkompetanse og opplæring

Fagkompetanse og opplæring er viktige ledd i forebygging av skader og sykdom. Campusservice har utarbeidet et eget internt opplæringsprogram som alle ansatte må gjennomføre slik at jobben kan utføres trygt. De åpner også for å kunne ta fagbrev i løpet av ansettelsestiden. Slik sikrer de seg kontinuerlig tilgang til oppdatert fagkompetanse. Å ha mange faglærte ansatte bidrar også til økt fokus på riktige renholdteknikker, også for de som ikke har tatt fagbrevet enda. Digitale løsninger som nettbrett på jobben gjør at renholdere alltid har god tilgang til kvalitetsstyringssystemer og egne HMS rutiner.

Involver medarbeiderne dine!

Eierskap er viktig for å gi rutinene mening. Campusservice har gjennomført et internt prosjekt med sine medarbeidere for å jobbe fram sine egne HMS-rutiner. Dette ga alle bedre forståelse og mening for rutinene, samtidig var det veldig engasjerende å kunne bidra direkte på arbeidsplassen, forteller lederne til oss.

Rett utstyr til enhver tid

Vi spurte lederne: Har det kommet noe nytt utstyr de siste årene som har endret renholdernes hverdag til det bedre? - Det kommer stadig nytt utstyr på markedet. Vi prøver jevnlig ut ulike typer utstyr slik at vi til enhver tid har det utstyret som er best egnet for våre medarbeidere. Det er en god utvikling i det maskinelle utstyret som er til stor hjelp for våre medarbeidere. Renhold på store åpne flater utføres ved bruk av gulvvaskemaskiner der man enten sitter eller står. Renhold i høyt møblerte arealer utføres ved bruk av ulike mindre maskiner, forteller Wenche før hun fortsetter. -Generell god utvikling av renholdsutstyr gjør at det kan arbeides mer effektivt og samtidig med mindre belastning. Dette har igjen ført til en større motivasjon, bevisstgjøring og kunnskap blant våre medarbeidere til å ivareta egen helse. Bruken av digitalt renholdsystem gir oss også mulighet til god planlegging og utførelse av behovsrenhold etter NS-INSTA 800.  

Det er de viktige «småtingene» som teller

Samtidig er det også mange småting som teller. -Vi jobber mye med tilrettelegging, slik at våre ansatte får det litt bedre og mer behagelig på jobb, forteller lederne oss. -God pauseavvikling, tilbud på pausegym med avspenning, massasjestoler, og arbeid i team er viktige «småting». Vi har et prinsipp om at vi skal dele på det som er tungt og dele på det som er lett. Slik blir det akseptabelt for alle.

På spørsmålet om hvilken forskjell de ser etter noen år med systematisk opplæring og tilrettelegging, svarer de:

- Fordi vi jobber etter det prinsippet at medarbeiderne systematisk deler på både de tunge og de lette oppgavene har vi klart å etablere et godt og systematisk teamarbeid. Dette bidrar å redusere slitasje på kroppen. Og legger til. - Gjennom klare føringer for arbeidsutførelse og bruk av tilpasset utstyr til de ulike oppgavene oppnår vi både at hver enkelt medarbeider blir mer effektiv og har tid til å ta gode avgjørelser i en travel hverdag. Det vil si at kvaliteten øker og helsen til våre ansatte blir ivaretatt.

Til slutt måtte vi spørre; Hva er deres beste tips til renholdere der ute?

- Ha fokus på HMS og ergonomi. Ta ansvar for egen helse og etabler gode vaner i din arbeidsutførelse.

Her får du mer fagstoff om forebygging av muskel og skjelettplager

Fra 2020 - 2022 har det europeiske arbeidsmiljøorganet EU-OSHA en kampanje som setter forebygging og håndtering av muskel og skjelettplager på dagsorden:

«Gode arbeidsplasser sikrer rett belastning»

På nettsidene til EU OSHA er det mye fagstoff å hente, også fra andre europeiske land. NTNU har her bidratt med en god side om opplæring i ergonomi i renholdsfaget. Der finner du også en del oppæringsvideoer som viser ulike renholdsteknikker.

Videoene ble allerede publisert i 2011. Men riktige renholdteknikker er like aktuelle i dag, men utstyret har forbedret seg.

Aktuelle lenker

https://healthy-workplaces.eu/no

https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Renhold+-+ergonomi

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=jb0bZeV5Br8

https://noa.stami.no/tema/arbeidsprofiler/arbeidsprofiler/yrke/