Har du HMS-kort for renhold?
- Spør RVO Steve Mutch renholdere han møter på arbeidsplasser. Alle arbeidstakere, som jobber for en bedrift som tilbyr renholdstjenester, er pålagt å ha HMS-kort fra Arbeidstilsynet. HMS-kortet viser hvilken bedrift man jobber for, og hvem man er. Kortet skal bæres synlig.
Siden 2013 har RVO Steve besøkt mange renholdsbedrifter, både stor og små. - Jeg er overrasket over hvor mange som bestiller HMS-kort gjennom virksomheter som tar seg godt betalt for hjelp til å bestille HMS-kort, forteller Steve. Ofte må bedriften selv gjøre det meste av jobben, selv om de delegerer tilgang til at andre kan bestille HMS-kort for bedriften. Det finnes god veiledning til bestilling av HMS-kort på myndighetenes offisielle bestillingsside for HMS-kort.
Formålet med HMS-kort
- I renholdsbransjen er HMS-kort en del av ordningen med offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter og synlige dokumentasjonen på at arbeidstakeren jobber i en godkjent bedrift, forteller Steve.
Hovedformålet med ordningene med HMS-kort, er å ivareta sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på arbeidsplassen. Kravet om HMS-kort bidrar til å gi bedre oversikt over aktørene og bedre kontroll med HMS-forholdene. Videre skal HMS-kortene gjøre det lettere for tilsynsmyndighetene å identifisere arbeidstakere og virksomheter. HMS-korte identifiser arbeidstaker og arbeidsgiver, og ordningen er dermed med på å forhindre sosial dumping, svart arbeid og andre ulovlige arbeidsforhold.
HMS-kort for renholdholdsvirksomhet skal også brukes på bygg- og anleggsplasser
HMS-kort for renholdsvirksomheter oppfyller de samme kravene som for HMS-kort for bygg og anlegg, i tillegg så skal de oppfylle flere vilkår i henhold til Godkjenningsordningen for renholdsvirksomheter.
Alle virksomheter som er registrert i renholdsregistret skal bestille HMS-kort for renholdsvirksomheter. Tidligere kunne samme virksomhet ha både HMS-kort for renhold og for bygg og anlegg. Dette er endret fra 2020. HMS-kort for renholdsvirksomheter skal dermed også kunne brukes for å få innpass på bygge- og anleggsplasser.
Godt synlig HMS-kort
HMS-kortet skal bæres godt synlig, og skal på oppfordring vises til Arbeidstilsynet, Skatteetaten, RVO eller andre som har legitimt behov for å kontrollere kortet.
Steve forteller at han ofte blir møtt av renholdere uten synlig HMS-kort som kan fortelle at kortet ligger hjemme, i bilen eller i jakken. Mange renholdere har fått kortholder med halsbånd til HMS-kortet, men de bruker det ikke fordi det er i veien når de jobber. Steve oppfordrer arbeidsgivere til å gi renholderne kortholder med jojo-strikk og klype til å feste på arbeidstøyet.
Gode rutiner for bestilling av HMS-kort
- Det er viktig at bedriften har gode rutiner for bestilling av HMS-kort. Jeg treffe mange ansatt på arbeidsplasser, som sier de venter på nytt kort eller så er kortet de har på seg ugyldig. Det er viktig at ansatte også sier ifra til bedriften/ledelsen dersom kortet er ugyldig eller de mangler kort, sier Steve.
Kortet er gyldig så lenge man er ansatt i bedriften, men maksimalt i to år. Kortet er virksomhetens eiendom og skal innleveres til makulering ved slutt på arbeidsforhold.
Kontakt RVO
Avslutningsvis ønsker Steve å gjøre oppmerksom på at alle virksomheter, verneombud og ansatte kan kontakte han dersom de ønsker råd og veiledning i arbeidet med HMS og vernetjeneste. Det koster ikke noe å få besøk eller råd og veiledning fra RVO. Årlig lovpålagt avgift til alle virksomhetene i bransjen finansierer ordningen.