02.07.2020

Forebygger rusproblemer på arbeidsplassen

Interiør på Olivia-restaurant

Rus og avhengighetsforebyggende arbeid er en viktig del av det å skape et godt arbeidsmiljøGjennom Akan kompetansesenter fikk vi tips om at restaurantkjeden Olivia er en virksomhet i serveringsbransjen som jobber aktivt med rusforforebyggende tiltak. 

Restaurantkjeden Olivia tar rusproblemer på alvor

RVO kontaktet Fredrik K. Remmen, Country Manager i Olivia-restaurantene, og han kunne fortelle at det hele startet med at en av deres ledere hadde utfordringer med alkohol. Det var usikkerhet knyttet til hvordan problemet skulle håndteres, så de kontaktet Akan kompetansesenter for veiledning. Noe av det som ble gjort, var å utarbeide en individuell Akan-avtale med vedkommende som ble tilpasset virksomheten og situasjonen.

Se eksempler og maler fra Akan .

Rus og alkoholpolicy i personalhåndboken

Episoden førte til at Olivia startet en prosess med rusforebyggende arbeid der de bl.a. har utarbeidet en rus og alkoholpolicy som er tatt inn i personalhåndboken. Konkrete punkter, med hva som er greit og ikke er greit med tanke på alkohol og eventuelle konsekvenser, er med på å skape forutsigbarhet og trygghet for både ansatte og ledere.  

Utdrag fra Olivias rusmiddelpolicy

  • Det er ikke akseptabelt å jobbe i ruspåvirket tilstand. 
  • Det er ikke akseptabelt å besøke våre restauranter i ruspåvirket tilstand. 
  • Vi har null-toleranse overfor ansatte som har med seg eller bruker dop på arbeidsplassen, eller på sosiale arrangement arrangert av oss. 
  • Ved mistanke avhengighet, være seg på eller utenfor arbeidsplassen, har nærmeste leder ansvar for å snakke med og følge opp den ansatte. 
  • Rusmiddelpolicyen skal være en del av kursingen for nyansatte. 
  • Rusmiddelpolicyen skal henge godt synlig på personalrommet. 

Kontinuerlig prosess med rusforebyggende arbeid

Det kreves fokusert arbeid over tid for å skape en god kultur på en arbeidsplass. Den største utfordringen i Olivia er at det er mange ansatte som er lokalisert på mange forskjellige arbeidsplasser og byer.

De gode verdiene må forankres i hele organisasjonen, og ledere har en sentral og viktig rolle. I Olivia skal alle ledere gjennomgå kurs i regi av Akan kompetansesenter. Ledere har et særskilt ansvar for å opptre som gode forbilder, også utenfor arbeidsplassen og i sosiale sammenhenger. 

Olivia opplever at de er en attraktiv arbeidsplass, nettopp fordi de jobber aktivt med å skape gode opplevelser og et godt arbeidsmiljø for sine medarbeidere. På bakgrunn av medarbeidernes egen evaluering har Olivia blitt kåret til en av Norges beste arbeidsplasser hvert eneste år siden 2016.

Kurs i rus- og spillforebyggende arbeid for hotell- og restaurantbransjen

I samarbeid med NHO Reiseliv og Fellesforbundet tilbyr Akan kompetansesenter to-timers kostnadsfritt kompetansehevende kurs i rus- og spillforebyggende arbeid for hotell- og restaurantbransjen.

For støtte og veiledning kan du også kontakte ditt regionale verneombud.

Er du bekymret for at en medarbeider har et rus- eller avhengighetsproblem?
Kontakt Akan kompetansesenter