13.02.2024

Fagbrev - en verdifull investering for din karriere!

Bilde av diplom som er sammenrullet
foto: Colourbox

Å ta et fagbrev i overnattings-, serverings, og renholdsbransjen kan være en klok beslutning for din fremtid.

I overnattings- serverings- og renholdsbransjen finnes flere yrker du kan ta fagbrev i. Enten du ønsker å bli kokk eller ernæringskokk, baker, konditor, servitør, hotellmedarbeider, eller renholdsoperatør, gir fagbrev deg den nødvendige kompetansen og anerkjennelsen i bransjen.

Her er noen viktige faktorer ved det å ta et fagbrev:

Faglig interesse: Et fagbrev viser at du har en spesiell interesse for faget. Det dokumenterer din kompetanse og engasjement.

Jobbmarkedet: Arbeidsgivere verdsetter fagbrevet. Det kan gjøre deg mer attraktiv for jobbmuligheter og åpne dører til ulike yrker.

Lønn og anerkjennelse: Et fagbrev kan føre til høyere lønn. Det gir også en ekstra følelse av yrkesstolthet.

Motivasjon og muligheter: Å fullføre et fagbrev kan gi deg et oppsving i motivasjonen. Samtidig åpner det nye muligheter når du øker din kunnskap og kompetanse.

Det finnes flere veier til et fagbrev. Du trenger ikke å begynne helt fra videregående skole dersom du er i jobb, og/eller har nok relevant erfaring. Prosessen for å ta et fagbrev kan variere avhengig av fagfelt og regionale forskrifter. Det er alltid lurt å sjekke med lokale utdanningsmyndigheter for de mest nøyaktige og oppdaterte opplysningene.

 AOF forklarer de ulike mulighetene godt her: Det er enklere å ta fagbrevet enn mange tror (aof.no)

 

En kort presentasjon av noen yrker du kan ta fagbrev i:

 

Kokkens verden: Kreativitet, læring og sosialt samspill

Kokkeyrket er mer enn bare å lage mat. Som kokk får du mulighet til:

Kreativitet: å utfolde deg kreativt. Du kan eksperimentere med smaker, teksturer og presentasjon for å skape gode retter som gleder gjestene.

Læring: Kokkeyrket er en kontinuerlig læringsreise. Du må holde deg oppdatert på trender, nye teknikker og ingredienser. Fra klassiske retter til moderne fusion-kjøkken, det er alltid noe nytt å lære.

Sosialt: Som kokk jobber du ofte i team. Du samarbeider med andre kokker, servitører og kjøkkenpersonell. Det sosiale aspektet gir deg muligheten til å bygge relasjoner og dele lidenskapen for mat.

Planlegging og kunnskap: En god kokk må kunne planlegge godt. Du må forstå råvarene, deres sesonger og hvordan de best kan kombineres. Allergier og kostrestriksjoner er også viktige å ta hensyn til.

Hygiene og renhold: Dette er avgjørende for å sikre trygg matlaging. Som kokk må du følge strenge hygienestandarder for å beskytte gjestenes helse.

Arbeidspress og fysisk arbeid: Travle dager på kjøkkenet kan være hektiske. Du står mye, løfter tunge gryter og jobber under tidspress. Å være i god fysisk form og like å ta i et tak er viktig.

I forbindelse med Kokkens dag i fjor lagde Arbeidstilsynet en inspirerende film med Lone, en ung kokk som elsker jobben sin. Se filmen her Kokkens dag 2023 (youtube.com)

 

Servitøren: Mer enn mat og drikke

Servitøren er restaurantens ansikt utad, og en dyktig servitør har en rekke viktige egenskaper:

Sosial og kommunikasjon: En god servitør trives i å omgå mennesker og har en naturlig evne til å kommunisere med gjester. Å være imøtekommende og vennlig er avgjørende.

Service: Servitøren gir ikke bare mat og drikke, men også en helhetsopplevelse. Å se hver enkelt gjest, forstå deres behov og yte god service er essensielt.

Kunnskap om mat og drikke: Servitøren bør ha god kjennskap til menyen, ingredienser, allergener og vin/drikke som passer til maten. Å kunne gi anbefalinger og svare på spørsmål er viktig.

Stressmestring og fleksibilitet: Travle dager på restauranten kan være hektiske. Servitøren må takle arbeidspress, uforutsette hendelser og samtidig opprettholde profesjonalitet.

Så en dyktig servitør er ikke bare en som serverer mat, men en som skaper minneverdige opplevelser for gjestene! 

Møt Bryan Matthew som var lærling på Brasserie France i Oslo; Få smaken på mestring med Restaurant- og Matfag (youtube.com)

 

Renhold: Mer enn bare rengjøring

Renhold er mer enn bare et fag – det er en nødvendighet for samfunnet vårt. Koronakrisen viste tydelig at uten renhold stopper samfunnet opp, og regjeringen fastslo at renhold var en samfunnskritisk oppgave for å hindre smittespredning. Renhold er et viktig yrke og du har god grunn til å føle yrkesstolthet for faget ditt. Det er mange gode grunner til å bli renholder:

Synlige resultater: Du ser synlige resultater og bidrar til trivsel og godt miljø for alle.

Jobbmuligheter med fagbrev: Du blir enda mer attraktiv på jobbmarkedet, og du får et håndfast bevis på din kompetanse. Med fagbrev kan du også få mer ansvar på arbeidsplassen og i mange tilfeller medfører fagbrev høyere lønn.

Karrieremuligheter: Det er mange muligheter innenfor renholdsbransjen. Du kan jobbe i store renholdsfirmaer, i privat eller offentlig sektor, eller drive eget renholdsfirma.

Utstyrsutvikling i renholdsbransjen som nye tekniske hjelpemidler, robotisering, sensorteknologi, elektrifisering bidrar til å gjøre renholdsbransjen mer effektiv, tryggere og mer bærekraftig.

Møt Mohammed som jobber som renholder i Oslo Mitt yrke - Renholder (youtube.com)

 

Vi håper dette har inspirert deg til jobben i serverings-, overnattings- eller renholdsbransjen. Vurderer du å ta et fagbrev, kan det være en klok beslutning for din fremtid og karriere! 

 

Visste du at:

4 RVO har kokkefagbrev 

4 RVO har fagbrev som renholdsoperatør. 

Til sammen har RVO:

120 års erfaring på kjøkken

100 års erfaring i renholdsbransjen

24 års erfaring i resepsjon

over 30 års erfaring som servitør