01.04.2020

Verneombud i koronatider

Grønn verneombudsvest

En god vernetjeneste er alltid viktig, men det er i vanskelig tider man virkelig ser betydningen av en god og fungerende vernetjeneste der verneombudet har en viktig rolle. RVO Camilla Knudsen gir noen gode råd om hva verneombud  kan bistå med under korona.

Camilla om korona

Den andre koronabølgen har de siste ukene slått innover Norge. Overnattings- og serveringsbransjen er blant næringene som rammes hardest når Norge igjen delvis stenger ned. Vi hører hver dag om virksomheter som, på grunn av korona og smitteverntiltak, må stenge, permitterer ansatte og svært mange virksomhetene går en usikker fremtid i møte.

Verneombudets hovedoppgave er å representere arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet på arbeidsplassen. Verneombudet skal se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, og at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt.  Hva som er verneombudets oppgaver, er bestemt i Arbeidsmiljøloven § 6-2 

Hva kan du som verneombudene bistå med i koronatider?

  • Sørg for å ha tett dialog og samarbeid med ledelsen, bedriftshelsetjenesten og eventuelt tillitsvalgt.
  • Påse at det går ut god informasjon til alle arbeidstakere, både de som fortsatt jobber og ikke minst de som er permitterte. Mange er bekymret for egen økonomi og helse, samtidig som de også er usikre på virksomhetens fremtid. God informasjon kan bidra til å trygge de ansatte og verneombudet er ofte en de ansatte henvender seg til.
  • Sørg for at arbeidsgiver vurdere risikoen og iverksetter smitteverntiltak, for bl.a.  å minske risikoen for at ansatte kan komme i kontakt med smittede på arbeidsplassen eller selv utgjør en smittefare. Dersom dette ikke gjøres, og verneombudet oppdager forhold som kan føre til smitte og helsefare, skal leder og de som er utsatt for faren varsles. Dette kan for eksempel være mangel på verneutstyr, syke ansatte eller manglende rutiner på renhold.
    Hvis arbeidsgiver ikke reagerer på forholdet han er varselet om innen rimelig tid, skal verneombudet informere et eventuelt arbeidsmiljøutvalg eller Arbeidstilsynet

Permittering og oppsigelse

Mange arbeidstakere i overnatting, servering og renhold er, helt eller delvis, permittert pga. korona og smittevernstiltak som er igangsatt. Verneombud er ikke prinsipielt vernet mot permittering, men det kan være hensiktsmessig å ha verneombud tilbake i virksomheten dersom ikke alle permitteres.

En situasjon med permittering er forståelig nok vanskelig for arbeidstakere. Verneombud vil ikke kunne stanse en slik prosess, men kan likevel bidra med god informasjon om endringer i situasjonen. Verneombud kan informere om hvor permitterte og oppsagte arbeidstakere kan finne aktuell informasjon fra f.eks. Arbeidstilsynet  og Folkehelseinstituttet 

Råd og tips til verneombud i usikre og krevende tider

Som verneombud kan du være du en viktig pådriver for å få på plass gode tiltak for å bedre de ansattes trivsel og helse, det vil være en god investering i fremtiden til virksomheten og arbeidsmiljøet. Verneombud kan følge opp at de ansatte blir sett og hørt og at de får tilbud om samtaler med leder. Hvis du vet at noen sliter litt ekstra; ta en telefon, send en melding og spør hvordan det går. Bruk gjerne digitale verktøy til å holde kontakt, for eksempel Teams, Skype eller Facetime. Kanskje kan dere opprette en uformell chattegruppe også?

Lag små utfordringer til hverandre. Det kan være en quiz, morsomme bilder eller en bakekonkurranse; bruk fantasien.  Det er viktig å holde kroppen i gang, både for den fysiske og den psykiske helsen. Kanskje kan en utfordring være av fysisk art? Legg det på et nivå alle kan klare og gjør det til noe gøy. Få gjerne alle ut i frisk luft og godt med dagslys, men husk å følge retningslinjer for smittevern.

Fortsett med å dele informasjon. Heller for mye, enn for lite. Forsøk og hold deg oppdatert gjennom aktuelle nettsider, myndighetenes råd og annen informasjon om egen bransje. Finn ut hva som passer for deg og dine kollegaer. Ta vare på hverandre!

Ønsker du gode råd og veiledning fra Regionale verneombud, er det bare å ta kontakt med oss – vi er her for dere!