09.09.2020

RVO besøk til Condelica i Drammen

Medarbeider bak disken på Condelica

Koronapandemien har medført store utfordringer for serveringsbransjen. RVO har besøkt flere virksomheter der fokus har vært på smitteverntiltak som virksomheten har satt i gang.

Etter sommerferien besøkte RVO Nina Paulsen serveringsstedet Condelica i Drammen og tok en prat med daglig leder Geir Arne Merkestad. Condelica er en kombinasjon av café, delikatesse, catering og conditori og har vært en del av serveringstilbudet i Drammen siden 2006. Nina spurte han om hvordan koronaperioden har vært og hvilke smitteverntiltak de har gjort ved gjenåpningen.

Da koronaen kom

- I mars stengte vi ned alt og måtte permittere ansatte, men i påsken valgte vi å åpne for salg av take away og delikatesse, forteller Geir Arne. I begynnelsen holdt de styremøte en gang i uken for å kunne ta løpende avgjørelser om den uvanlige situasjonen de plutselig sto midt oppe i. Etter 17 mai valgte de å åpne alt, men med reduserte åpningstider, noe som har fortsatt også etter sommerferien. Vi har valgt og heller ha åpent i kjernetiden, og flere av de ansatte er nå tilbake på jobb, forteller Geir Arne.

Koronasituasjonen medførte avbestillinger til konfirmasjoner, bryllup og andre arrangementer og det medførte økonomisk tap på mellom 200 000 - 300 000. Vi søkte statlige ordninger for å holde likviditeten i gang og vi har kommet oss godt gjennom disse usikre tidene, sier Geir Arne. Han mener tiltakene fra regjeringen har hjulpet.

Iverksatte smitteverntiltak

Smitteverntiltakene kom på plass før de åpnet opp igjen. Antall bord og sitteplasser er redusert, og de ansatte vasker bord og sitteplasser mellom hver gjest. Videre er det laget en «sluse» med beskjed til gjestene om å vente til de får anvist plass og før gjestene setter seg må de bruke antibac. Det er plassert antibac rundt omkring i lokalet, både blant gjestene og bak disken. De prøver også å unngå kontantbetaling så langt det lar seg gjøre. All selvbetjening, som for eksempel lokk til take away kaffe, er tatt bort.

Tiden fremover

- Noen av våre ansatte er fortsatt permitterte, og vi kommer til å fortsette en stund fremover med reduserte åpningstider, sier Geir Arne. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt smittesituasjonen, og smitten har blomstret opp i Norge etter sommerferien. Vi håper folk er forsiktige og vi kommer ikke til å lette på smitteverntiltakene, forteller han. De må stadig minne kundene på å holde avstand og om å ikke sette seg ned ved bord som ikke er ryddet og vasket. Han etterlyser mer ansvar fra kunder når det gjelder å tenke smittevern, og at det får konsekvenser for de stedene som ikke opprettholder godt smittevern.