26.04.2021
Intervju med Steve Mutch, RVO renhold, i FriFagbevegelse

Med utgangspunkt i RVO årsrapport 2020, ønsket FriFagbevegelse å intervjue Steve, RVO i renhold.- Ute på bedriftsbesøk er smittevern i fokus, kan Steve fortelle.

Hovedfokus ved besøk og kontakt med virksomheter og ansatte på arbeidsplassen i 2020, har naturlig nok vært kartlegging, risikovurdering og tiltak for å ivareta godt smittevern på arbeidsplassen. - Vi avtaler alltid møtet i forveien så bedriftene vet at vi kommer, vanligvis møter vi daglig leder og verneombudet. Vi utveksler ingen papirer, alt foregår digitalt. Alle bruker selvfølgelig munnbind og holder avstand, og vi bruker våtservietter med Antibac som vi tørker over alle flater vi kommer i kontakt med. Vi er aldri mer enn en person i bilen når vi reiser rundt. Hvis vi er to RVO-er på samme besøk, kjører vi hver vår bil, forteller Steve.

Smittevern og smitterenhold er ikke noe nytt for renholdsbransjen
Det ble et nytt fokus på smittevern og smitterenhold i samfunnet da pandemien rammet i fjor.  Renholdsbedrifter skal, sammen med verneombudet, ha foretatt en risikovurdering, som blant annet skal vurdere fare for smitte. Den skal blant annet inneholde tiltak som forebygger risiko, verneombudenes rolle og hvordan de ansatte informeres. Smitte er ikke noe nytt for bransjen, selv om covid-19 selvfølgelig var det, sier Mutch.

RVO renhold har utarbeidet en egen risikobeskrivelse med eksempler på risikoer og råd for smitteverntiltak for renholdsvirksomheter og deres ansatte. 

RVO aktiviteter fra hjemmekontor
RVO har gjennom året vært delvis pålagt hjemmekontor i perioder med strenge nasjonale og lokale smitteverntiltak. Arbeid og kontakt med renholdsvirksomheter som ikke er registrert i renholdsregisteret til Godkjenningsordningen ble en av de viktigste oppgavene for RVO renhold fra hjemmekontor. På landsbasis økte kontakt med ikke-godkjente renholdsbedrifter med 85 prosent. Vi hadde veldig hektiske dager fra midten av mars til juni, selv om vi ikke fikk lov å være ute på oppsøkende virksomhet, konkluderer Mutch. RVO har også gjennomført møter på Teams. Men det er ofte ikke like bra kvalitet på de digitale møtene som de fysiske, særlig hvis det er språkproblemer, forteller Steve.

Les hele intervjuet med Steve her