24.06.2020

Det nye campinglivet - sommer 2020

Campinghytter ved vann

Det begynner å røre på seg på campingplasser rundt omkring i landet, det er mye som skal forberedes og nye smittevernsrutiner som skal på plass. Regionale verneombud Eva og Claudia har besøkt Storsand gård camping ved Trondheimsfjorden.

Eva og Claudia ble tatt imot av Maria fra Storsand Gård Camping, som fortalte om forberedelsene og smitteverntiltak de har gjort for å beskytte ansatte og gjester, slik at alle kan føle seg trygge på campingplassen.

Smitteverntiltak ved Storsand Gård Camping

Ved inngangen til campingplassen er det satt opp store plakater som opplyser om gjeldende smitteverntiltak, og desinfeksjonsmiddel er plassert godt synlig. Det er montert pleksiglass ved resepsjonsdisken som skal bidra til at avstand mellom kunde og ansatt overholdes. Nye betalingsterminaler er også på plass, og det er satt opp skilt for å sikre at alle besøkende stopper ved resepsjonen for innsjekk før de kjører videre til tildelt plass. På den måten sikres det at alle besøkende til campingplassen får en god oversikt og viktig informasjon om smitteverntiltak som gjelder på plassen. 

Maria forteller at det er stort fokus på renhold, det er bl.a. satt ut flere nye sanitæranleggog som er enkle å holde rene. Ikke alle sanitæranleggene er åpne samtidig, slik at det kan utføres renhold hyppig og grundig, uten å måtte stenge av for gjester. Ved utvask av hyttene er de ekstra nøye med å rengjøre alle berøringspunkter, overflater, tekstiler og dyner.  
- Vi har valgt å la hyttene stå ledig i minst 3 dager før nye gjester få sjekket inn. Disse kaller vi «karantene-hytter», men midt sesongen vil dette kanskje ikke være mulig. Da må vi finne en annen løsning, sier Maria .

Egen veileder med smitteverntiltak for trygge campingplasser 

Maria forteller at Campingplassveilederen fra NHO Reiseliv har vært til stor hjelp, og at de er veldig påpasselige med å følge rådene og retningslinjene som er gitt. I tillegg er de med i Facebook-gruppe for campingplassdrivere for å få råd og tips, enda et godt tiltak for NHO Reiselivs medlemsbedrifter. 

Anbefalte smitteverntiltak fra RVO

Arbeidsgiver har ansvar for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig, og det er spesielt viktig med smitteverntiltak nå under pågående koronapandemi.

Ansatte kan komme i kontakt med smittede på arbeidsplassen, eller selv utgjøre en smittefare. Derfor er det viktig å lage gode arbeidsrutiner med fokus på å unngå smitte og gjøre arbeidshverdagen så enkel som mulig.

Ansatte på campingplasser og serveringssteder møter mange folk i løpet av arbeidsdagen, og de kommer i kontakt med mange potensielle smittekilder. Sørg for klare rutiner for hvordan gjester skal håndteres, og hvordan vask og håndtering av søppel skal foregå. Hold arbeidsplassen ren.

Arbeidsgiver skal foreta risikovurdering og kartlegging.
Ved risikovurdering, sørg for å

  • vurdere risiko for smitte i virksomheten
  • finne gode tiltak som vil minske risiko
  • involvere verneombud

Det skal gis opplæring i smittevernsrutiner

  • Bruk god tid på opplæringen
  • Lag gjerne en sjekkliste for utførelse av arbeidsoppgaver og bruk av utstyr

Lykke til i arbeidet med gode rutiner og arbeid med smitteverntiltak!

RVO kommer gjerne og veileder i risikovurdering og kartlegging i din virksomhet - kontakt ditt RVO

Eva og Claudia besøkte Maria på Storsand Gård Camping