07.04.2025

Årsrapport 2024

De regionale verneombudene (RVO) i hotell-, restaurant- og renholdsbransjen har i 2024 gjennomført 2442 virksomhetsbesøk. Rapporten fra RVO belyser flere viktige funn og utfordringer i arbeidsmiljøarbeidet i disse bransjene.  

I 2024 var hovedmålet til RVO å nå virksomheter som er påvirket av de nye endringene i arbeidsmiljøloven som gjelder vernetjenesten. Fra 2024 er det lovpålagt at alle virksomheter med fem ansatte eller flere skal ha et verneombud. Årsrapporten fra RVO viser at 50 % av virksomhetene som RVO besøkte hadde valgt verneombud, mens 31 % hadde inngått en «avtale om annen ordning». Det vil si at totalt 81 % av virksomhetene hadde en form for dokumentert vernetjeneste eller annen ordning. Majoriteten av verneombudene i virksomheter med under 10 ansatte er utpekt og ikke valgt blant de ansatte. De utpekte verneombudene har ofte begrenset HMS-kunnskap, liten interesse for vervet, og mange tør heller ikke å utøve vervet sitt av diverse årsaker. 

Ledernes HMS-kunnskap er vedvarende lav, 37% av lederne RVO snakket med manglet HMS-opplæring. Det fører til at HMS-arbeidet ikke blir systematisk fulgt opp. Mange ledere legger seg på lavest nødvendig nivå, og gjør kun det som trengs for å bli godkjent for drift eller for å lukke pålegg etter et tilsyn. 

HRR-bransjene (hotell-, restaurant- og renholdsbransjen) er fortsatt preget av høy turnover, også blant verneombudene. Dette medfører ofte at opplærte verneombud ikke kan videreføre HMS-arbeidet. 

Videre erfarer RVO at læringseffekten av mange HMS-kurs som tilbys i markedet er svært varierende. Verneombudene kan ofte ikke anvende det de har lært og forstår ikke de HMS-kravene RVO etterspør, til tross for nylig gjennomgått kurs. 

HMS-utfordringer i små virksomheter

I små virksomheter, spesielt i overnattings- og serveringsbransjen, er utfordringene rundt vernetjenesten og HMS-arbeidet store. HMS-arbeidet er ikke godt nok forankret i disse virksomhetene, delvis som følge av økonomiske utfordringer etter pandemien, økende faste kostnader og mangel på arbeidskraft. Mange ser på HMS-kravene som utopiske og venter heller på tilsyn for å lukke pålegg uten å prioritere forebyggende arbeid. 

Oppkjøp og fusjoner skaper utfordringer

Spesielt renholdsbransjen er preget av oppkjøp og fusjoner, noe som har ført til en nedgang i antallet verneombud og større verneområder for verneombudene. RVO avdekker også at det ofte er mangel på oppdaterte HMS-kort og mange virksomheter endrer næringskode til vaktmesterselskap eller hjemmehjelp. Innen privat renhold tilbys det 60-70% lavere priser samlignet med det en renholdsvirksomhet som betaler ansatte minstelønn kan tilby. RVO erfarer også at påseplikten i liten grad blir benyttet. 

Bedriftshelsetjenestens rolle  

RVO erfarer at bedriftshelsetjenester (BHT), som kan være en pådriver i å jobbe systematisk med HMS-arbeidet, kontaktes hovedsakelig for å lukke pålegg fra Arbeidstilsynet. For små og mellomstore bedrifter betyr BHT høye kostnader og blir sett på som en nødvendig utgift for å kunne drive i bransjene. Vi opplever at BHT er fraværende og sender identisk årsrapport til flere kunder. BHT blir i liten grad brukt i det forebyggende arbeidet i våre bransjer. 

Fortsatt behov for RVO-enes veiledning og oppfølging i utsatte bransjer

Årsrapporten gir en omfattende oversikt over innsatsen til RVO-ene for å bidra til et trygt og sikkert arbeidsmiljø for både arbeidsgivere og arbeidstakere. Den gir god innsikt i hva RVO-ene opplever i sitt virke. Målet er at funnene fra årsrapporten skal øke bevisstheten om viktigheten av systematisk HMS-arbeid på arbeidsplassene. Tallene og funnene viser at det er et kontinuerlig behov for oppfølging og veiledning fra RVO overfor virksomhetene og verneombud i hotell-, restaurant- og renholdsbransjen. RVO-enes arbeid er viktig for å sikre at lovkrav blir etterlevd i utsatte bransjer. 

Les årsrapport 2024 her