30.06.2020

Alkohol og rusmisbruk i utelivsbransjen

Fargerike drinker

Ansatte i restaurant og utelivsbransjen er i høyrisikogruppe med tanke på rus og alkoholbruk. RVO innen overnatting og servering har alle bakgrunn og mange års jobberfaring fra utelivsbransjen og har sett problemet på nært hold.

Kostnader ved rusproblemer på arbeidsplassen

Hotell- og restaurantbransjen har et rykte på seg for å være fuktig. Bransjen preges av mange unge arbeidstakere, skiftarbeid og ikke minst lett tilgjengelig alkohol.
Rapporten Bruk av rusmidler, sløvende legemidler og tobakk blant arbeidstakere i utvalgte bransjer i Norge (Folkehelseinstituttet 2016) viser at restaurant- og bararbeidere rapporterte mest alkoholbruk siste 24 timer og drikking av 6 enheter eller mer ved én drikkesituasjon.

Problematisk bruk av alkohol og rusmidler koster mye for mange. Det koster virksomheter og samfunnet millioner av kroner hvert år på blant annet oppfølging, fravær, sykdom og ineffektivitet. 

Konsekvenser ved rus og alkoholbruk, og ineffektivitet på jobb som følge av alkoholbruk dagen før kan blant annet være:

  • Dårligere livskvalitet både for den som rammes og dem rundt
  • Redusert effektivitet og dårligere kvalitet på arbeidet og servicen.
  • Økt sykefravær
  • Helseutfordringer, både fysiske og psykiske
  • Sosiale utfordringer
  • Økonomiske problemer
  • Økt fare for akutte trafikkulykker og andre ulykker, også på arbeidsplassen 
  • Ødeleggende for arbeidsmiljøet og kollegaer på grunn av irritasjon, merarbeid og bekymring 
  • Store kostnader for arbeidsplassen og samfunnet for øvrig

På oppdrag for Akan Kompetansesenter har Samfunnsøkonomisk analyse gjennomført en kartlegging og beregning av virksomhetenes og samfunnets kostnader ved rusrelatert fravær og ineffektivitet.

Du kan lese hele rapporten her: Kostnader ved rusrelatert fravær og ineffektivitet  (Samfunnsøkonomisk analyse - 2018).

Kultur for alkoholservering på arbeidsplassen

På mange arbeidsplasser i overnattings- og serveringsbransjen er det etablert en tradisjon og kultur rundt alkoholkonsum. Det kan være et stort drikkepress og aksept for rus og alkoholbruk på arbeidsplassen. Ofte drikkes det alkohol på sosiale arrangement, én pils etter kveldsskiftet, eller for å roe ned etter en stressende arbeidsdag. I tillegg har bransjen høy forekomst av mobbing og trakassering, og liten grad av kontroll over eget arbeid, noe som også settes i sammenheng med høyt alkoholkonsum.

Det er viktig å jobbe aktivt og forebyggende for å begrense rusbruk i bransjen gjennom å skape en kultur på arbeidsplassen der alkohol ikke tar så stor plass. Alkohol på alle sosiale arrangementer i regi av jobben kan også ekskludere mange ansatte som føler ubehag rundt berusede kollegaer.

Tips og råd til kjøreregler 

Det tar tid å skape en god kultur, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne.

RVO gir 5 tips til hvordan man skal komme i gang med å skape en god kultur og kjøreregler rundt rus på arbeidsplassen

  • Daglig leder må tydeliggjøre de forventninger og regler som gjelder på arbeidsplassen rundt alkoholbruk. Det kan f.eks. være forbud mot å sitte igjen på arbeidsplassen etter endt kveldsskift/stengetid for å drikke sammen med kollegaer. Det bør uttrykkes klare forventninger til oppførsel og alkoholinntak på jobbtilstelninger.
  • Daglig leder, sammen med verneombudet, tar en prat med de ansatte om deres oppfatninger av eksisterende kultur. Involver alle ansatte, det er en avgjørende faktor for å forandre og skape en ny kultur.
  • Lag forpliktende kjøreregler sammen med alle ansatte. Gjør kjørereglene kjent for alle i bedriften.
  • Bli enige om noen sosiale arrangementer som er uten alkohol, og eventuelt hvor mange enheter som skal finansieres av bedriften på f.eks. julebord
  • Saker som omhandler rusbruk og misbruk er ofte kompliserte. Det er derfor en god idé å søke hjelp fra Akan kompetansesenter. Undersøk mulighet for å delta på kurs hos Akan eller hold bedriftsinterne kurs med Akan.

Akan – Kompetansesenter for rus og avhengighetsproblematikk på arbeidsplassen

Akan er arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, og de tilbyr blant annet: 

  • God informasjon
  • Kurs for ledere, ansatte, verneombud eller Akan-kontakter
  • Direkte veiledning via veiledningstelefon eller Chat.
  • Digitale verktøy til hjelp for forebygging
  • Maler, forslag og annet Materiell
  • Bedriftsbesøk
  • Egen app

Mer informasjon finner du på Akan.no og de har også egen YouTube-kanal, sjekk ut filmen Vi skulle ikke gjort noe da? 

I samarbeid med NHO Reiseliv og Fellesforbundet tilbyr Akan kompetansesenter to-timers kostnadsfritt kompetansehevende kurs i rus- og spillforebyggende arbeid for hotell- og restaurantbransjen.

Regionale verneombud samarbeider med Akan

I lang tid har regionale verneombud i bygg og anlegg samarbeidet med Akan, og de har bl.a. utarbeidet Veileder i nulltoleranse – rus og spillforebyggende arbeid på 1-2-3.

Regionale verneombud i hotell, restaurant og renhold samarbeider også godt med Akan. I bransjetilpasset HMS-kurs for overnatting og servering, som RVO tilbyr, er ett av temaene forebyggende rusarbeid på arbeidsplassen.

 For mer støtte og veiledning: kontakt ditt regionale verneombud.

Lag kjøreregler - Tydeliggjøre de forventninger og regler som gjelder på arbeidsplassen rundt alkoholbruk!