Webinar om forebygging av muskel- og skjelettplager
Arbeidstilsynet har spilt inn et webinar om muskel- og skjelettplager i bygge- og anleggsbransjen. Her medvirker blant annet RVO Lars Tveiten. Han fremhever verneombudets rolle i forebyggingen av muskel- og skjelettplager.
Høyt sykefravær
Rundt 70 % i bransjen vår har disse plagene, og rundt halvparten oppgir at plagene er arbeidsrelaterte. Nå som vi har nye hjelpemidler og flere tilpasningsmuligheter på utstyr, burde vel ikke det være noe problem?
Sykefraværsstatistikken sier noe annet. Bransjen har høyere sykefravær enn gjennomsnittet på grunn av muskel- og skjelettplager, og ofte er arbeidet en direkte årsak til plagene.
Som vi får se i filmen, er muligheten til å forebygge er god, og det er mulig å redusere kjente risikofaktorer i arbeidsmiljøet. Men hvordan gjør vi de det?
Se webinaret Forebygging av muskel- og skjelettplager i bygge- og anleggsbransjen
Er det mulig å gjøre noe?
Anne Sørum, overingeniør i Arbeidstilsynet, er nasjonal koordinator for bygge- og anleggsbransjen. «Det viktigste er å planlegge og organisere arbeidet godt», sier Sørum i filmen. Hun får støtte av Tor Erik Danielsen, overlege og spesialist i arbeidsmedisin i Arbeidstilsynet.
I webinaret får du også se vårt regionale verneombud i Buskerud, Lars Tveiten. Han er ute på anleggsplass sammen med HMSK-rådgiver Trine Andersen i Isachsen Anlegg. Hun snakker om hvordan de jobber med HMS og hvordan de praktiserer partssamarbeidet.
RVOs rolle
RVO Tveiten deler også sine erfaringer fra partssamarbeidet. Han forteller dessuten at verneombudsrollen er sentral i arbeidet med å forebygge muskel- og skjelettplager.
Regionale verneombud er pådrivere for godt og sikkert arbeidsmiljø. Gjennom besøk i spesielt små og mellomstore bedrifter kan de være med og påpeke mangler informere om regelverk og foreslå løsninger og tiltak i samarbeid med bedriften og ansatte.